Инфо

10. јун 2021.10. јун 2021.
СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

ВЕЛИКИ СУФИЦИТ У БУЏЕТУ

Одлука о завршном рачуну коцељевачког буџета за претходну годину нашла се на дневном реду седнице Општинског већа. Приликом разматрања овог документа шеф одсек за финансије у локалној самоуправи Милета Ковачевић рекао је да је у 2020. години остварен суфицит од преко 309 милиона динара, те да је на овај износ плуса у општинској каси у највећој мери утицао наменски трансфер који је на измаку године уплатила Канцеларија за управљање јавним улагањима.

–То је оно колико смо остварили више прихода у односу на расходе. 299 милиона 690 хиљада динара нам је уплаћено крајем децембра месеца и ова средства су намењена за реконструкцију и изградњу ПУ “Полетарац”. Ови радови су већ почели и тај новац може се користити искључиво за реализацију овог пројекта. Објективно ова средства су нама приход у претходној години а биће утрошена у овој па ће бити приказана као трошак у текућој години и вероватно ће произвести и дефицит за тај износ у 2021.- рекао је Ковачевић и додао да би, да није било овог трансфера, реалан суфицит био скоро 10 милиона динара колико је остварено више буџетских прихода у односу на расходе. Он је подсетио да је претходна година била специфична и за коцељевачку општину, превасходно због ванредног стања изазваног пандемијом корона вируса.

–Потрудили смо се да и на уштрб неких ствари одвојимо више новца у правцу социјалних давања. Преко три хиљаде пакета за пензионере са ниским пензијама, кориснике социјалне помоћи, имали смо значајне трошкове по основу Ковида. Упркос свим потешкоћама трудили смо се да се већина ствари нормално одвија, да реализујемо одређене пројекте и остваримо планиране приходе- оценио је шеф одсека за финансије.

Са његовом оценом сложио се и председник већа Душан Илинчић истичући да је 2020. била тешка не само за ову општину већ и на глобалном нивоу.

–Ипак, успели смо да је завршимо онако како смо и планирали. Имали смо на крају године то велико “упумпавање” новца намењеног за иградњу и реконструкцију вртића. Знатно нам је повећана приходна страна али ће новац у потпуности бити утрошен за реализацију овог пројекта. Што се тиче расхода било је прошле године и планираних али и непланирах издатака, имали смо и изборе и поплаве- рекао је Илинчић.
В. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa