Инфо

10. јун 2021.10. јун 2021.
Зауставимо насиље над старијим женама
ЕДУКАТИВНА РАДИОНИЦА У ЦИЉУ ПРЕВЕНЦИЈЕ

Зауставимо насиље над старијим женама

У просторијама Црвеног крста у Коцељеви одржана је едукативна радионица на тему “Превенција насиља над старијим женама”. Милан Глумац, секретар ове организације, говорио је у уводној речи о раду, надлежностима и активностима Црвеног крста и његовом значају у локалној заједници као јединој хуманитарној организацији на територији општине Коцељева.

О видовима насиља, начинима на који се могу манифестовати и како их препознати, о процедурама пријављивања и важности препознавања насиља и насилника говориле су Оливера Обрадовић и Катарина Петровић, едукатори-волонтери Црвеног крста.

Више од половине жена у Србији искусило је бар неки облик родно заснованог насиља током живота. Међу женама старим од 65-74 године 55,4 одсто њих је искусило неки облик насиља од навршених 15 година, док је такво искуство имало 16 одсто припадница слабијег пола након навршене 65 године.
Резултати истраживања у свету су упозорили да је у периоду пандемије насиље над старијим лицима повећано и до 34 одсто. Пракса је показала да је, уз финансијско, један од најзаступљенијих видова насиља које трпи старија популација занемаривање.

Према Светској здравственој организацији, кризе попут тренутне глобалне пандемије повећавају ризик од породичног насиља јер починиоци желе да задрже осећај моћи и контроле. Поред тога, мере дистанцирања и ограничен број личних социјалних интеракција могу отежати препознавање знакова насиља над старијим женама које је од пресудне важности за његову превенцију и правовремено реаговање.
В. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa