Инфо

10. јун 2021.10. јун 2021.
ВЛАДИМИР НИНКОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК

ВЛАДИМИР НИНКОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК

изборна скупштина

СУБНОР КАО БРЕНД АНТИФАШИЗМА

Прошле недеље, уз поштовање свих мера заштите од корона вируса, одржана је изборна Скупштина СУБНОР-а Шабац у просторијама, у згради бившег комитета, Скупштини су, поред бораца, присуствовали представници свих друштвених организација које заједно са СУБНОР-ом спроводе све активности од значаја за земљу из својих надлежности.

Скупштину је отворио и поздравио све присутне досадашњи председник Владимир Нинковић, који је позвао присутне да минутом ћутања одају пошту свим палим борцима у свим досадашњим ратовима. Затим је даље радом Скупштине руководило Радно председништво.

О протеклом периоду рада СУБНОР-А Шапца извештај је поднео досадашњи председник Владимир Нинковић, који је између осталог нагласио: “Наша организација је у протеклом периоду остварила општи напредак у квалитету и обиму остваривања раније усвојеног програма. У том програму ми смо себи поставили у задатак осавремењавање програма активности и обележавање историјских догађаја и личности, израда и освајање новог Статута организације усаглашен са републичким статутом. Многе наше активности, нагласио је Нинковић, су у току – надамо се да ћемо их успешно спровести у сарадњи са свим друштвеним организацијама и удружењима, као и до сада. У новом изборном периоду предвидели смо за обележавање 29 значајних догађаја из наше историје.

У извештају Нинковић на више примера осликао је рад борачке организације Шапца и позвао све чланове да заједно решимо још многа заостала питања бораца, уз помоћ локалне самоуправе и других државних органа.

МИЛАН БРКИЋ, СЕКРЕТАР


У извештају је набројано више нерешених борачких захтева. Тражимо, нагласио је Нинковић, да се још више уважава стварна слика антифашистичке прошлости и поштује борачки допринос победи над фашизмом, да се поштује херојска одбрана земље. СУБНОР се с правом дефинише као антифашистичка, патриотска, нестраначка, борачка, инвалидска и хуманитарна организација од посебног значаја, после Русије највећа борачка организација у Европи.

Нинковић је у извештају још истакао да је за сада сарадња са локалном самоуправом задовољавајућа са тенденцијом још побољшавања. Такође и сарадња са командом гарнизона Шабац је веома успешна.
По извештају и другим материјалима није било дискусије – сви су прихваћени једногласно.

Једно од значајних питања на Скупштини било је усвајање новог Статута организације. Нинковић је дао краће образложење да је предлог овог Статута у потпуности усаглашен са републичким Статутом. У Статуту као најзначајнија промена је у називу, тако да ће се борачка организација у будуће звати “САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКИХ РАТОВА”, што значи да све организације које по овом питању сарађују са СУБНОР-ом, носиће заједнички назив “борачке организације”.

Дато образложење о промени назива организације није било дискусије, прихваћено је једногласно.
Скупштина је завршила рад избором Градског одбора у саставу: Владимир Нинковић за председника, Живорад Петковић за подпредседника, Милан Бркић за секретара, и за чланове ГО изабртани су Драгомир Гладовић, Димитрије Милинковић, Ђорђе Момчиловић, Милоје Васић, Љубисав Живановић, Марко Максимовић, Др Драгутин Јовановић, Александар Богдановић, Стеван Стојановић, Стеван Симић, Винко Трепше, Илија Товаровић, Слободан Живановић и Радмила Косановић. Предвиђена су још два места за представнике ветерана из рата 1991 – 1999. у Надзорни одбор Скупштина је изабрала Љубисава Живановића, Милету Томића и Бранислава Заплатића. Представнике у републичке органе одредиће Градски одобор из свог састава када од Републике добије потребан број из Шапца.

Статутом је предвиђено да се живи борци НОР-а прогласе за почасне председнике организације. И на крају, на Скупштини био је једини живи борац из НОР-а Винко Трепше, кога су сви на Скупштини поздравили аплаузом.
Стеван Стојановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa