Инфо

10. јун 2021.10. јун 2021.
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Неосноване пријаве и када је производња заустављена

Поводом најновијих пријава грађана због аерозагађења Републичкој инспекцији за заштиту животне средине у којој се притужбе подносе на наш рад, Elixir Зорка обавештава јавност да у време подношења пријава, фабрика није радила. Производња је плански раније била заустављена 27. маја, као и 1. јуна, а фабрика није радила ни током јучерашњег дана, 2. јуна, када је поднета друга пријава.

Скрећемо пажњу јавности да су ове притужбе неосновано повезиване са радом фабрике Elixir Зорка и да се аерозагађење не може по аутоматизму доводити у везу само са радом наше фабрике. Позивамо све на одговорност, спремни да у пуној мери допринесемо даљем унапређењу квалитета ваздуха у Шапцу.
Подсећамо да су радови на уградњи додатних филтера и предиспирача у фабрици Elixir Зорка увелико одмакли и да ће се њихово повезивање на постојећи систем за пречишћавање обавити у ремонту погона од 21. јуна до 14. јула ове године, о чему смо јавност обавестили 20. маја.

По реализацији ових инвестиција, вредних преко 3 милиона евра, утицај рада фабрике Elixir Зорка на квалитет амбијенталног ваздуха у Шапцу биће сведен на ниво статистичке грешке.

Током ремонта биће заустављена производња и завршена уградња предиспирача емитера, а сукцесивно ће бити обављени радови на уградњи додатне опреме и уређаја на завршном емитеру. У оквиру овог посла биће изведено и подизање висине фабричког емитера, у циљу смањења интензитета перјанице. Након завршетка ремонта, 14. јула, а до краја августа, биће завршена и трећа фаза – уградња испирача гранулатора, што додатно смањује емисију гасова.

Elixir Зорка послује у складу са свим законима, а својим активностима и спремношћу за дијалог са свим релевантним чиниоцима, потврђује да је део решења проблема аерозагађења, због чега позивамо и друге да учине исто. Спремни смо, као и до сада, да заједно са локалном самоуправом, грађанима, еколошким организацијама и експертима делујемо плански, систематично и одговорно.
Elixir Зорка

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa