Инфо

10. јун 2021.10. јун 2021.
Живи за игру, не играј се животом
ЗАВРШЕНА ТРОДНЕВНА КАМПАЊА ЗА ПОВЕЋАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ У САОБРАЋАЈУ

Живи за игру, не играј се животом

Кампању су реалозовали Савет за координацију послова безбедности у саобраћају Града Шапца, Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије и Одељење саобраћајне полиције Полицијске управе Шабац. “Ова кампања је намењена превасходно младим учесницима у саобраћају. Циљ ових активности јесте да се младима скрене пажња на важност и значај бебедног учешћа у саобраћају, да стекну нова знања, подсете се исправних ставова и промене своје понашање како би били што безбеднији у саобраћају” истакао је Вељко Ћурчић, стручни сарадник за пројекте Агенције за безбедност саобраћаја “ Живот је највредније што имамо. Порука ове кампање и јесте да уживају у свим благодетима које носи младост, али да морају и да воде рачуна и буду одговорни” рекао је Немања Пајић председник Савета за координацију послова безбедности у саобраћају Града Шапца
Едукацијом најмлађих учесника у саобраћају у понедељак је завршена тродневна активност у склопу кампање за повећање безбедности учесника у саобраћају. Овогодишња кампања била је усмерена ка угроженим групама, а састојала се од поделе промотивног материјала грађанима Шапца у петак и суботу и симулације различитих ситуација у саобраћају на одређеним симулаторима на Тргу шабачких жртава, у понедељак. Реализована је под слоганом “Живи за игру, не играј се животом”, а њом су обухваћена деца од предшколаца до средњошколаца.

Кампању су реалозовали Савет за координацију послова безбедности у саобраћају Града Шапца, Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије и Одељење саобраћајне полиције Полицијске управе Шабац. Локални Савет и републичка Агенција имају дугогодишњу добру сарадњу уциљу повећања безбедности свих учесника у саобраћају.



-Ова кампања је намењена превасходно младим учесницима у саобраћају. Циљ ових активности јесте да се младима скрене пажња на важност и значај бебедног учешћа у саобраћају, да стекну нова знања, подсете се исправних ставова и промене своје понашање како би били што безбеднији у саобраћају. Данас смо у оквиру “Безбедне зоне” припремили промо-едукативне материјале, симулаторе вожње где сви могу пробати и видети како изгледа вожња под дејством алкохола, вожња са употребом мобилног телефона. Имамо реквизите попут “пијаних наочара” помоћу којих млади могу да виде како алкохол утиче на њихове способности. Овде су и деца, зато што је важно да од малена уче о безбедном понашању у саобраћају, истакао је Вељко Ћурчић, стручни сарадник за пројекте Агенције за безбедност саобраћаја и подсетио да су летњи месеци познати по већем броју страдалих људи у саобраћајним незгодама због повећаног кретања. Навео је да сваке године око 100 младих погине у саобраћајним незгодама, што је изузетно велики број, те да се ради на томе да се тај број смањи.

Саобраћајна полиција води бригу о безбедности на путевима, али поред репресивних мера, доста пажње се посвећује и превентивним акцијама.

Мотоциклисти међу најугроженијима
Мото клуб “Чивија” годинама учествује у свим акцијама које промовишу безбедну вожњу и редовно скрећу пажњу свим учесницима у саобраћају да пажљиво возе. Мотоциклисти су веома угрожени на путевима, некада због својих грешака, али често и због тога што други, “јачи” учесници у саобраћају не обраћају довољно пажње на њих.
-Овим путем апелујемо на све мотоциклисте да носе заштитну опрему и користе кациге, заштитне јакне, рукавице и чизме. Такође, апелујемо на остале учеснике да у овим топлим данима обрате пажњу на повећан број мотоциклиста у саобрајају и да у складу са тим прилагоде своју вожњу и поштују саобраћајне прописе, рекао је Драган Антонић из МК “Чивија”.


-Поред превентивних, посебно место у нашем поступању заузимају и репресивне активности. Од почетка године спровели смо укупно 25 репресивних акција на подручју Полицијске управе Шабац, 21 регионалну и 4 међународног карактера. Међународне акције су имале за циљ контролу возача теретних возила и аутобуса, затим контролу коришћења сигурносног појаса и на контролу брзине кретања. Циљеве регионалних акција смо одређивали на основу анализе саобраћајних незгода и у зависности од тренутне проблематике одређивали смо циљеве, рекао је Зоран Селенић, начелник Одељења саобраћајне полиције ПУ Шабац.

Немања Пајић, председник Савета за координацију послова безбедности у саобраћају Града Шапца истакао је да су превентивне активности интезивиране, како би се допрло до што већег броја младих, јер се показало да у су овом периоду године најугроженији у саобраћају.



-Живот је највредније што имамо. Порука ове кампање и јесте да уживају у свим благодетима које носи младост, али да морају и да воде рачуна и буду одговорни. Верујем да им преносимо праву поруку, али важно је такође доћи до свих учесника у саобраћају и обухватити што више група, од најмлађих до најстаријих. То ћемо и чинити континуирано током целе године. Овакве кампање нису довољне. Морамо да уђемо у школе и различите установе како бисмо постигли што бољи резултат, а то је да немамо смртно страдалих на подручју Шапца, рекао је Немања Пајић.
M.M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa