Инфо

10. јун 2021.10. јун 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Наставак успешне сарадње Центра за стручно усавршавање и Центра за промоцију науке

Подршка новим знањима и науци

Научни клуб Шабац у ЦСУ представља место окупљања ученика, наставника, а спаја их љубав према науци и сазнању. Од јуна Научни клуб је богатији за Мејкерс спејс, научно занатску радионицу. Анекс уговора је наставак успешне сарадње у домену промоције, популаризације науке, али и стицања нових знања, вештина. Тренутно 12 градова у земљи на овај начин промовише науку и технологију
У Центру за стручно усавршавање потписан је анекс уговора на период од пет година о наставку сарадње ЦСУ Шабац и Центра за промоцију науке о финансирању Научног клуба Шабац. Уговор су верификовали директор ЦСУ Бранко Филиповић и в.д. директор Центра за промоцију науке Марко Крстић.

-Захваљујући Центру за промоцију науке протеклих година смо реализовали бројне манифестације.
Значајан број деце је био део наших радионица, програма где су кроз игру и учили. Поред Ноћи истраживача у септембру, заједно реализујемо и Дечји научни камп, Караване климе, а месец мај је увек у знаку математике - истиче директор ЦСУ Бранко Филиповић. Напомиње да су бројни садржаји заступљени током године, те да је шабачки парк науке права мала оаза са 36 интерактивних инсталација.
-У плану је и виртуелна шетња кроз наш парк како би деца која нису у могућности да нас посете на познатој адреси, ипак то учине у виртуелном свету и уживају у понуди највећег парака науке у земљи.
Научни клуб Шабац као део ЦСУ представља место окупљања ученика, наставника, а спаја их љубав према науци и сазнању. Тренутно 12 градова у земљи на овај начин промовише науку и технологију.

Почетком јуна Научни клуб је богатији за Мејкерс спејс, научно занатску радионицу намењену креативцима и њиховим иновативним идејама. Планирано је да буде доступан заинтересованим суграђанима, уз стручно вођење професора Техничке школе Шабац


-Клуб у Шапцу је део велике породице научних клубова у Србији. Од 2016. градимо и ширимо своју мрежу, те се надамо да ће и наредних пет година бити испуњено добром и квалитетном сарадњом, као и до сада, на обострано задовољство - рекао је в.д. директор Центра за промоцију науке Марко Крстић.
Почетком јуна Научни клуб је богатији за Мејкерс спејс, научно занатску радионицу намењену креативцима и њиховим иновативним идејама. Планирано је да буде доступан заинтересованим суграђанима, уз стручно вођење професора Техничке школе Шабац.

-Опрема коју Мејкер спејс у ЦСУ поседује је професионална, те може да се користи за макетарство, моделарство, ЗД штампу. На располагању су нам ЗД штампачи, ласер за гравирање, опрема за роботику, 3Д оловке - појашњава професор Техничке школе Милан Савић и наглашава да је управо ЗД штампа најинтересантнија за све.

Фото: Глас Подриња


-Тренутно смо у прилици да све оно што имамо као идеју и реализујемо захваљујући могућностима ЗД штампача. Без обзира да ли је реч о уметничким делима, моделима аутомобила, или неки посебан предмет. Могућности су бројне, а на нама је да остваримо своје замисли. Центар за стручно усавршавање има курс у овој области, а биће оформљен и курс за 3Д моделовање што ће чинити целину - додаје професор Савић уз осврт на богатство знања, познавања могућности опреме, како у образовним установама, тако и центрима за едукацију.

-Наша школа већ има Мејкерс спејс који смо градили годинама и користимо га током редовне наставе, а поменути у ЦСУ потпуно задовољава потребе свих смерова из области електротехнике. Можемо да вршимо потпуну контролу и поседује све што нам је потребно за наставни процес на високом нивоу. Ове године Техничка школа ће добити мехатронику по први пут као смер на шта смо посебно поносни.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa