Инфо

10. јун 2021.10. јун 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ И МИНИСТАРКА РУДАРСТВА
И ЕНЕРГЕТИКЕ ПРОФ. ДР ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ У БОГАТИЋУ

Геотермална енергија за загревање, искуство за пример

Изграђени топловод на бази коришћења геотермалне енергије у Богатићу је први овакве врсте
у Србији. Више него добра искуства су највећа гаранција за наставак посла који ће Министарство подржати у сваком погледу, јер поред велике уштеде енергије доприноси очувању здраве животне средине, оцена је са састанка и касније конференције за медије, одржане прошлог уторка у Богатићу, којој су, поред министарке Михајловић, присуствовали председник општине Богатић Милан Дамњановић, начелник Мачванског округа Владан Красавац и председник општине Владимирци Горан Зарић са сарадницима. Међу гостима су били и представници Рударско-геолошког факултета у Београду на челу са др Дејаном Миленићем
У радној посети општини Богатић, прошлог уторка је била потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић. На локацији геотермалне бушотине у Богатићу, где је изграђена енергана топловода који води до центра ове варошице и на бази коришћења топле воде загрева више објеката, дочекали су је председник општине Богатић Милан Дамњановић, председник општине Владимирци Горан Зарић и начелник Мачванског управног округа Владан Красавац са сарадницима. Међу гостима су били и представници Рударско геолошког факултета у Београду на челу са доктором Дејаном Миленићем, са којима ова локална самоуправа има веома добру сарадњу, управо на коришћењу геотермалне енергије.

Наставићемо даље у финансирању друге фазе пројекта за загревање нових јавних објеката и коначно у трећој фази и становништва, приватних кућа


Висока гошћа је упозната са предностима и начином рада овог постројења, а потом је у просторијама општине одржан састанак и конференција за медије.

Фото: Глас Подриња


-Протекли рад овог топловода на бази коришћења геотермалне енергије је веома користан и први у Србији. Наставићемо даље у финансирању друге фазе пројекта за загревање нових јавних објеката и коначно у трећој фази и становништва, приватних кућа. Осим што доноси уштеду, овај пројекат је значајан са становишта заштите животне средине. То је схваћено и у Скупштини Србије, недавним усвајањем више законских решења којима се регулише ова област. Посебно је значајан Закон о обновљивим изворима енергије, истакла је министарка Михајловић и обећала финансијску помоћ како општини Богатић и Владимирци, тако и другим локалним самоуправама које су се пријавиле на позив Министарства ради уштеде и коришћења обновљивих извора енергије који су вишеструко корисни.
У једном делу конференције било је речи и о коришћењу других начина за ефикасније коришћење енергије, као што је изолација зграда, употреба панела на крововима кућа и гасификација.

Председник општине Богатић Милан Дамњановић, поздрављајући гошћу изразио је захвалност на посети и нагласио да је у разговорима било више речи о доста важних тема, међу којима је сигурно једна од најважнијих топлификација


Председник општине Богатић Милан Дамњановић, поздрављајући гошћу изразио је захвалност на посети и нагласио да је у разговорима било више речи о доста важних тема, међу којима је сигурно једна од најважнијих топлификација. Са њом ће се наставити и у наредном периоду, а Дамњановић је посебно задовољан што ће се Министарство у ове послове укључити, пре свега у финансијском делу, будући да је то највећи проблем не само у општини Богатић.

Фото: Глас Подриња


У сличном тону је говорио и председник општине Владимирци Горан Зарић, а начелник Мачванског округа Владан Красавац је као изузетно важно оценио законодавна решења донета у Скупштини Србије поводом ових питања.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa