Инфо

10. јун 2021.10. јун 2021.
ШПУ

ШПУ

Самостална изложба најталентованијих матураната
Школе примењених уметности у Културном центру

Круна школовања

Самосталне изложба Теодоре Максимовић, ученице на образовном профилу конзерватор културних добара, добитнице награде за ликовно стваралаштво и Јелене Мијаиловић, ученице на образовном профилу аранжер, добитнице награде за постигнућа у области примењене уметности
Галерија Културног центра у Шапцу домаћин је самосталне изложбе најталентованијих матураната Школе примењених уметности, Теодоре Максимовић, ученице на образовном профилу конзерватор културних добара, добитнице награде за ликовно стваралаштво и Јелене Мијаиловић, ученице на образовном профилу аранжер, добитнице награде за постигнућа у области примењене уметности. Овогодишња поставка наставак је традиције и сарадње коју негују Школа и градска установа културе у промоцији младих талената.

Остварени снови
-Свака награда ми значи, а посебно ова, која подразумева прву самосталну изложбу, на којој ми је пружена могућност да изложим своје најбоље радове. Радови су настајали у школи у којој сам у креативној, радној атмосфери, четири године заиста уживала и због тога ми је сада жао што одлазим. Желим и даље да наставим да стварам и планирам да упишем Академију уметности - каже Теодора Максимовић.
-Награду за примењену уметност сам желела од прве године средње школе, а тиме што сам је освојила, остварила сам један свој сан. Желим да захвалим школи и Културном центру што су нам указали прилику да поред тренутних услова одржимо ову изложбу. И наравно да захвалим свима, професорима, ученицима, као и сваком запосленом у школи јер су ми претходне четири године учинили дивним и незаборавним. Веома ми је жао што се ова фаза мог школовања завршава, али желим да наставим свој пут уметности и да упишем академију - истиче Јелена Мијаиловић.


-Захваљујем Културном центру на континуираној подршци коју пружа нашим ученицима, јер овакво педагошко и излагачко повезивање рада наших двеју установа представља важан чин охрабрења младим ствараоцима на путу уметности за који су се, са пуно љубави, определили. Бројни академски сликари, вајари, графичари, дизајнери и дигитални уметници који су излагали и излажу у Културном центру били су наши ученици, а многи од њих су своју прву самосталну изложбу имали управо у овој галерији. Изложба је својеврстан подухват, а Јелена и Теодора, као и њихови ментори, Драгана Малишић Марковић и Александра Хорват заслужују све честитке, с обзиром колико је тешка и изазовна била година за нама – наглашава дирекорка ШПУ Невенка Ђокић.

Професорке менторке истичу да је таленат ученица неоспоран, те да су постигнути резултати плод посвећеног, преданог рада, али и велике љубави према стваралаштву.

ШПУ


-Теодора својим радовима показује да је борац, прави представник своје генерације која се школовала у неуобичајено отежаним условима овог времена. Свесна своје потребе да учи, ради и напредује, систематично и истрајно је проширивала своје знање, искуство и ликовно умеће, кроз различите ликовне технике и начине на који наноси линију, боју и потез четкицом или шпахтлом. Њене слике и цртежи показују слободан дух и отвореност за ново и другачије – појашњава професорка Александра Хорват, Теодорин ментор.

-Јелена је школски пример талентованог и вредног детета, увек спремна за рад. Радознала и посвећена, вешто реализује често компликоване идеје. Педантност израде ограничава слободу њеног израза, али не умањује вредност њених дела. Из сваког детаља извире љубав - додаје Драгана Малишић Марковић, Јеленин ментор.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa