Инфо

10. јун 2021.10. јун 2021.
последњи меч (мај 2021.)

последњи меч (мај 2021.)

ФУДБАЛ: СЕЋАЊЕ НА ЕЛИТУ

А сад адио

Укупнбо 142 првенствене суперлигашке утакмице и десет куп мечвеа. Екипу предводила три тренера као стална решења. Стадион и елиминација Црвене Звезде највеће достигнуће
Када ускоро Мачва одради први тренинг у оквиру летњих припрема и званично ће започети нова сезона, а она 2020/21. ће добити епитет претходне. Четворогодишњи суперлигашки период је прошлост која се лагано сели у сећања навијача. Ми се опраштамо уз мали преглед четворосезонске суперлигашке ере.
Није био славан почетак, 22. јула 2017, у првом колу, Партизан је у Београду Мачву победио 6:1, беше 30 плус и у вечерњим сатима. Тај меч су започели: Филиповић (данас ТСЦ), Пејовић (МАЧВА), Рајовић (Јединство Уб), Ивић (Лозница), Јовановић (Жарково), Лазаревић (БАСК), Гемовић (Војводина), Обровац (МАЧВА), Матић (Атромитос), Адамовић (МАЧВА), Јеремић (Вестур), улазили су: Протић (Инђија), Ј. Јовановић (Дунав) и Марковић (МАЧВА). Последњи меч је тријумф над Златибором 18. маја, у дуелу где су наступили: Самуровић, Пејовић (В. Јовановић), Трипковић, Суботић, Обровац, Ортиз, Мијаиловић, Адамовић, Кнежевић, Сладојевић, Ђоковић (Панић). Стрелац првог гола био је Лазаревић са беле тачке, последњи је дело Колумбијца Ортиза.

Памтићемо...
Историја памти реми са неприкосновеним Сплићанима 1:1 у сезони када је Мачва била међу шест најбољих екипа Краљевине Југославије 1931. Победе над Звездом и Партизаном у Београду обележиле су прволигашке године ФНРЈ (1950-1952), а из елите Републике Србије незаборавна је елиминација Црвене Звезде у Купу, марта 2018, после бољег извођења једанаестераца, 5:4 и полуфинале Купа исте сезоне.
Могли би се нагласити реми у Београду против Партизана 0:0 снежног децембра 2018, као и победа над данас моћним Чукаричким 1:0 1. децембра 2018, односно 0:0 против Радничког из Ниша у априлу 2019. када су Шапчани прекинули низ онда вицешампиона од десет узастопних победа.


Између ових мечева, рачунајући и њих, Шапчани су одиграли 142 првенствене утакмице, забележивши 30 победа, 30 ремија и 82 пораза. Постигла је Мачва 106 голова, примила 224. Прве две сезоне су значајно успешније од друге две. Опстанак је изборен рутински у њима, освојено је 12. место у обе, а потом је уследило 16, односно последње и претпоследње 19.

фото: starsportphoto.com


Најубедљивији тријумфи остварени на домаћем и гостујућем терену су против Радника 4:0 у септембру 2017. и у Ивањици, против Јавора, истим резултатом у августу исте године. Сурдулица је нанела и најтежи пораз Мачви у Шапцу, недавних 5:0, док се најгоре шабачка екипа на гостовању провела на Бањици маја текуће године када је Рад победио овдашњу екипу 7:1.

Укупно 23 екипе је играло највиши ранг током четири сезоне када је једна од њих била и Мачва. Четири тренера су добијала прилику на дуже стазе у клубу. Највише је екипу предводио Драган Аничић (данас у Железничару из Панчева), у два мандата, од јануара 2017. до октобра 2018. и између септембра 2019. до јануара 2021. Између два „Аникина“ периода, Мачву је предводио Дарко Тешовић (тренутно без клуба). Од јануара до маја 2021. најпре је на кормилу био довјац Славиша Јелић – Алфред Јерманиш, иако је Јелић више утакмица био под суспензијом, а потом је Словенац самостално водио екипу.

стадион: фото ФБ страна клуба


Стадион највећа заоставштина
Победе остају у сећањима, игре су залог за будућност, но највећа, без премца, заоставштина клуба из Супер лиге је инфраструктурно достигнуће. Стадион у Поцерској 1 добио је потпуно нови изглед. Реконструисана је апсолутно западна трибина, модернизован подтрибински простор, први пут су засијали рефлектори, одвојен је бокс за гостујуће навијаче, а на месту некадашње „грбавице“ постављен је терен са вештачком травом. Услови недостижни за многе прволигаше и суперлигаше.

А сад адио, а сад адио елитни рангу. Успони и падови су логичан пут свих, важно је да пауза до следећег узлета не буде ни 20, ни 65 година, него много краћа, да не буде „ко зна где и ко зна кад“.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa