Инфо

17. јун 2021.17. јун 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ОСМА СЕДНИЦА ОДБОРА ЗА ЗДРАВЉЕ И ПОРОДИЦУ ОДРЖАНА У ШАПЦУ

САРАДЊА И АНГАЖМАН СВИХ

Чланови Одбора разматрали су актуелну епидемиолошку ситуацију и информисање о вакцинацији становништва Мачванског округа
У Градској кући, протеклог петка одржана је осма седница Одбора за здравство и породицу Скупштине Републике Србије.Тема седнице била је актуелна епидемиолошка ситуација и информисање о вакцинацији становништва Мачванског округа.

Почетак седнице поздравио је градоначелник Шапца др Александар Пајић, који се захвалио Одбору и истакао да Шабац има добру и стабилну епидемолошку ситуацију и да се борби са пандемијом ближи крај, стицањем колективног имунитета грађана Шапца и Републике Србије.

- У граду Шапцу има више од 50 одсто суграђана који су примили прву дозу вакцине против вируса корона и 41 одсто оних који су примили две дозе. Само 15 наших суграђана хоспитализовано је у Општој болници Шабац, али не смемо да станемо. Потребно је да се сви вакцинишемо. Морамо промовисати вакцинацију међу младим суграђанима, јер од њих зависи да ли ћемо задати последњи ударац Ковиду-19. Дом здравља Шабац спроводи имунизацију и у селима, а држава је обезбедила све четири врсте вакцина. Вакцинација је једнако живот, зато ћемо учинити све да наши мобилни тимови стигну до најстаријих становника у руралним крајевима, истакао је градоначелник Пајић.

Др Дарко Лакетић, председник Одбора за здравље и породицу, истакао је да је седница сазвана да би се Одбор информисао о стању вакцинације становништва Мачванског округа, као и о проблемима на које наилазе здравствене установе Округа и изналажењу решења за њих.

Фото: Глас Подриња


Лакетић је упознао учеснике скупа са информацијом да је 2. фебруара ове године образован Пододбор за праћење епидемиолошке ситуације због присуства заразне болести Ковид-19, чији је задатак, између осталог, да разматра све активности које организују и спроводе органи Републике Србије, јединице локалне самоуправе и други субјекти, здравствене установе и физичка лица у циљу заштите становништава од заразних болести.

Председник Одбора навео је Пододбор разматрао различите сојеве Ковида-19 и четири врсте вакцина које су доступне грађанима Србије, као и да су разрешене недоумице о примању вакцина када су у питању труднице и особе са хроничним болестима.

- Практично смо правили заједничку стратегију за наредни период у вези са повећањем обухвата вакцинисаних грађана. Као држава, поставили смо одређене циљеве када је реч о проценту људи који су примили другу дозу. Суштина је да у наредном периоду дођемо до 70 одсто укупно вакцинисане популације другом дозом против ове пошасти и на тај начин зауставимо епидемију. Рецепт за успех у борби против ове болести је сарадња и ангажман свих нас, поручио је др Лакетић који је похвалио сарадњу Града Шапца са здравственим установама и синхронизован рад локалних самоуправа у Мачванском округу са здравственим установама на њиховој територији.

Др Бранко Вујковић, директор Завода за јавно здравље Шабац, навео је да епидимиолошка ситуација у Мачванском округу има повољан ток, са тенденцијом пада заражених.

- Од почетка пандемије урађено је више од 63.000 PCR тестова и више од 66.000 антигенских тестова. Број оболелих у Мачванском округу за време пандемије премашио је 27.000, а активно оболелих је 142. Таксативно наведено, другом дозом по градовима вакцинисано је 47, 3 одсто грађана у Малом Зворнику, у граду Шабац 50,2 одсто, Лозници 46,4 одсто, Богатићу 39 одсто, Љубовији 36,7 одсто, Коцељеви 35,1 одсто, а у Крупњу и Владимирцима ревакцинисало се 30 и 25 одсто становништва, истакао је др Вујковић и додао да је Мачвански округ близу бројке од 200.000 датих доза вакцина, укључујући и грађане Босне и Херцеговине и Северне Македоније, који су искористили позив председника Републике Србије и дошли да се вакцинишу у Србију.

Седници су присуствовали и други представници Мачванског округа, начелник Мачванског управног Одбора Владан Красавац, члан Градског већа за здравство Јелена Викић и директори здравствених установа у МУО. Представници здравствених установа предочили су Одбору како су се изборили са епидемијом, нагласивши да је велика помоћ пристигла од Владе Републике Србије, а да су највећи изазови са којима се установе боре недостатак стручног особља, санитетска возила и друга стручна апаратура.

Чланови Одбора сложили су се да ће указати на потребе здравствених установа Мачванског округа Министарству здравља и Републичком заводу за здравствени фонд.
М.Ф.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa