Инфо

17. јун 2021.17. јун 2021.
Ljubovija.info

Ljubovija.info

ЗНАЧАЈНА УЛОГА МЕШТАНА У УРЕЂЕЊУ ЈАВНИХ ПОВРШИНА ОПШТИНЕ

Акције у интересу свих

Грађани препознали потребу да се неке јавне површине среде, организовали се и конкурисали на јавни позив који је расписала општина
Представници HELVETAS Swiss Intercooperation, развојне организације са седиштем у Швајцарској, посетили су Љубовију. Председник Општине Љубовија Милан Јовановић примио је госте у свом кабинету, а после краћег разговора заједно су обишли радове на терену који се врше по II Програму „Реформа пореза на имовину“, у оквиру пројекта „Удружимо се“, а делом их финансира швајцарска организација.
Представници Хелветаса прво су обишли радове на уређењу парка у Азбуковачкој улици. На овој локацији постављене су нове клупе, опрема за дечје игралиште, посађено је дрвеће, а станари околних зграда у наредним данима посадиће цвеће.
Слађана Ристановић, управница Жуте зграде, каже да су станари све четири зграде који користе парк изузетно задовољни урађеним послом.
-У договору са управницима три зграде из Карађорђеве улице конкурисали смо за пројекат ‘Удружимо се’, добили смо средства и средили парк како приличи центру града. Утисци комшија су врло позитивни, спремни су да се одазову оваквим акцијама јер је то у интересу свих нас. Сад ће деца, али и пензионери имати прилику да уживају у новом, лепо уређеном дворишту- рекла је Слађана Ристановић.
Поред парка у Азбуковачкој, уређење простора и прилаза ради се код Беле зграде у Дринској улици.
-У моје име и у име свих комшија станара зграде, захваљујем се свим онима који су дали идеју, организовали и спровели ову акцију уређења прилаза и простора испред Беле зграде. Задовољни смо урађеним послом, а остале ситне радове довршићемо ми станари- изјавила је Љубинка Станковић, станар зграде.
Пројектом је предвиђена и адаптација Дома културе у Месној заједници Узовница. Представници Хелветаса обишли су и ову локацију и на крају изнели позитивне утиске о досадашњим урађеним пословима као и комплетном сарадњом са Општином Љубовија.
Виша експерткиња за добру управу у HELVETAS Swiss Intercooperation Наташа Чорбић рекла је да су грађани препознали потребу да се неке јавне површине среде, организоавли се и конкурисали на јавни позив који је расписала општина.
-Када је општина одрадила свој део посла, оно што смо видели на свакој локацији јесте да су се грађани организовали да направе нешто додатно. Или су посадили дрвеће или цвеће, дакле почели су од нечег мањег што је уложено да праве нешто више како би им простор био лепши и како би у њему уживали. То је и био циљ пројекта, да грађани препознају сопствени интерес и да се организују око тог интереса па да уз помоћ општине реше оне проблеме са којима су се дуго суочавали- изјавила је Наташа Чорбић.
Хелветас ће ускоро расписати нови позив за општине које желе да раде на укључивању грађана у процес доношења одлука о томе како да се троше буџетска средства. Представници ове организације истичу да ће бити врло срећни да са Општином Љубовија наставе добру сарадњу, јер се до сада показало да Љубовија има људе са којима се одлично разумеју, а запослени у администрацији су прошли радионице, што је ресурс који у Хелветасу сматрају да је непроцењив.
Морамо напоменути да је Општина Љубовија крајем октобра прошле године набавила рендген апарат, такђе преко конкурса Хелветаса где је Љубовија освојила четврту награда и добила средства за набавку неопходног апарата.
Ljubovija.info

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa