Инфо

24. јун 2021.24. јун 2021.
Мере релаксиране, али  и даље неопходан опрез
Седмично саопштење начелника Мачванског управног округа

Мере релаксиране, али и даље неопходан опрез

И даље се апелује на све наше грађане да се придржавају прописаних мера, а инспекцијске контроле су настављене на подручју Републике Србије и Мачванског управног округа
У складу са Одлуком Кризног штаба, Влада Републике Србије донела је дана 16. јуна 2021. године Измене и допуне Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести Ковид 19, Одлуку о престанку Одлуке о одређивању посебних мера заштите становништва од заразне болести на територији града Београда, Наредбу о забрани окупљања у Републици Србији на јавним местима у затвореном и отвореном простору и нову Наредбу министра здравља о радном времену и просторним ограничењима за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести Ковид 19, као и њену измену од 17. јуна 2021. године.

Наведена акта достављена су свим градовима и општинама на подручју Мачванског управног округа, као и руководиоцима републичких инспекцијских органа у циљу поступања. Утврђене су измене епидемиолошких мера посебно у погледу радног времена и критеријума просторног ограничавања за угоститељске објекте и тржне центре.

Могу радити без ограничења радног времена:апотеке (укључујући ветеринарске и пољопривредне апотеке); бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива; трговински, угоститељски и други објекати који врше доставу хране; ординације и лабораторије у којима се пружају медицинске и стоматолошке услуге и ветеринарске ординације и лабораторије и сл. и све радње-објекти у области трговине на мало- трговинске и друге радње, продавнице.

С тим у вези наложено је да начелник Управног округа у сарадњи са руководиоцем санитарне инспекције и руководиоцем комуналне инспекције односно милиције усклади планове рада, како би се људски ресурси ових служби рационално користили.

Координисани инспекцијски надзор треба усмерити ка објектима и делатностима које су и у овој актуелној ситуацији препознате као епидемиолошки ризици, и то: угоститељски објекти;окупљања на спортским, културним догађајима, прославама, свадбама, приватним, професионалним, стручним, пословним и едукативним скуповима и сл. и тржни центри и трговински ланци.

С обзиром на врсту окупљања и очекиване ризике по безбедност инспектора односно комуналних милиционара, потребна је континуирана подршка и сарадња са припадницима МУП-а.

И даље се апелује на све наше грађане да се придржавају прописаних мера, а инспекцијске контроле су настављене на подручју Републике Србије и Мачванског управног округа.

Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац је у свакодневнoј комуникацији са руководством градова и општина са подручја Управног округа, а у контроле су,на основу дописа Радне групе за сузбијање ширења вируса Ковид 19, од 17. јуна 2021. године, укључени расположиви људски и материјални ресурси.

Извештаји о броју контролисаних субјеката,неправилностима које се током контрола уоче, броју инспектора који је учествовао у надзору и изреченим мерама се свакодневно достављају Мачванском управном округу. Инспектори су током надзора одговорно поступали.

Сваки инспектор у свом инспекцијском надзору дужан је да се надзираном субјекту легитимише, чак и пре него што надзирани субјект затражи /осим у случајевима прикривене куповине /.Уколико лица која се представљају као инспектори одмах не покажу своју легитимацију, сматра се да то лице није у службеном надзору.Ако лица која јесу инспектори, а не желе да се представе,овакво понашање представља и обележје кривичног дела.

Од петка 18. јуна до понедељка 21. јуна контролисано је 645 објекатa,а у надзору је учествовало 54 инспектора.Током надзора противепидемијских мера инспектори нису утврдили неправилности.
Од 19. марта почео је са радом ЦЕНТАР ЗА КОВИД 19 МЕРЕ. Пречишћен текст нове Наредбе о радном времену и просторним ограничењима за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести Ковид-19 може се прочитати на сајту Центра за Ковид мере.

Центар се налази на интернет адреси inspektor.gov.rs

Сви заинтересовани могу поставити и питање за сваку недоумицу, а сва питања и одговори биће објављени.

У борби против епидемије поред поштовања епидемијских мера, пресудну улогу игра процес вакцинације грађана,који се спроводи у појачаном интензитету. У свим локалним самоуправама Мачванског управног округа организују се вакцинални пунктови на којима се грађани вакцинишу без претходног пријављивања и у месту становања. Одзив грађана је све већи, што охрабрује,тако да је број вакцинисаних лица у непрекидном порасту.

Вакцинацију као најефикаснију меру у борби са вирусом Ковид 19 промовишу и медији у својим емисијама и свакодневним саопштењима.

Апелује се на све грађане да и надаље поштују наложене епидемијске мере и да се вакцинишу, јер је држава Србија обезбедила довољан број вакцина и могућност избора вакцине. Једино масовном вакцинацијом можемо заштитити наше становништво од вируса Ковид19. У прилог овој тврдњи су и подаци који се свакодневно презентују посредством медија о смањењу броја нових случајева, броја хоспитализованих и преминулих лица.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

14. октобар 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa