Инфо

24. јун 2021.24. јун 2021.
Едукација за запослене
ЦРВЕНИ КРСТ У КОЦЕЉЕВИ ПОНОВО ПОКРЕНУО ОБУКУ ИЗ ПРВЕ ПОМОЋИ

Едукација за запослене

Црвени крст Коцељева поново је покренуо предавања и обуке за запослене у пружању прве помоћи који се одржавају сваке среде у просторијама ове организације. Реч је о основном нивоу обуке а послодавци су дужни да обезбеде пружање прве помоћи, оспособе одговарајући број запослених и обезбеде средства и опрему за пружање прве помоћи, узимајући у обзир процењене ризике, технолошки процес, организацију, природу и обим процеса рада, број запослених који учествују у њему, радних смена, локацијски одвојених јединица, учесталост повреда на раду и удаљеност од најближе здравствене установе.

Према важећој законском регулативи за пружање прве помоћи морају бити оспособљени руководиоци као и најмање два одсто од укупног броја радника у једној смени или јединици пословног објекта.
До сада су, према речима секретара Црвеног крста, обуку прошли запослени у неколико производних али и услужних и трговинских предузећа.

–Ради се о основној обуци од шест часова а цена по обуци за једног полазника је стандардна, као и на другим местима, и износи 1,9 хиљада динара. Наша организација има решење Министарства здравља од 2016.године да може да обавља послове обуке из прве помоћи, како за запослене тако и за будуће возаче и до сада смо реализовали 46 обука а кроз њих је за протеклих пет година прошло око 800 полазника- истакао је Милан Глумац.

У овој организацији кажу да имају осам едукатора а да би неко постао предавач потребно је да заврши обуку Црвеног крста Србије и постане власник лиценце са роком важења од пет година.

–Да би предавачи вршили обуку за возаче морају бити здравствене струке. Имамо их пет и то су углавном запослени у Дому здравља у Коцељеви. Неки су активни, док су појединци тренутно мање ангажовани због пословних обавеза. Имамо такође и три предавача из основне школе, просветне раднике. Они могу да раде обуке за запослене, са омладином и осталим становништвом, али не и оне за возаче- објаснио је секретар.

Он је напоменуо да послодавци који се одлуче да у овој организацији обаве обуку из прве помоћи подстичу рад Црвеног крста на овој територији а сав приход се усмерава за помоћ угроженом становништву као и за едукацију и рад са младима.
В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa