Инфо

24. јун 2021.24. јун 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Библиотека шабачка

Анкино вече музике

Анка Обреновић (1821 -1868), прва шабачка принцеза, несвакидашња жена за време у ком је живела. Стекла је добро образовање за тадашње прилике (учитељи Христина-Тина и Димитрије Тирол). Познавала је немачки и француски језик, преводила, свирала „гитар“ и клавир. Прва је одбацила народну ношњу и обукла се по последњој бечкој моди, имала европски намештај, а била су чувена њена литерарна посела и балови
У дворишту Библиотеке шабачке уприличено je вече музике и нарације о прошлим временима, под називом „Портрет једне даме у младости“, поводом 200 година од рођења Анке Обреновић, прве шабачке принцезе.

Градски храм књиге важан јубилеј обележио је на Светски дан музике и тиме потврдио да је музика веома важан сегмент културе и друштва, како за Шабац у прошлости, тако и данас.

-Што више гледамо у прошлост, то даље видимо у будућност. Традиција није само прах прошлих времена, већ преношење пламена у будућност. Традиција није само окоштала слика прошлости, већ све оно што чинимо и стварамо успомене од којих ће будући живети. Традиција није само илузија трајања и истрајавање, већ се трудимо да створимо нешто што ће нас надживети. Традиција нас спаја и повезује, због тога је и поштујемо и трудимо да створимо и дамо бар мрвицу онога што су прошли дали - рекла је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић.

Причу о првој вароши Србије и Анкином одрастању Александре Ердевички Томић пратили су млади пијанисти и октет гитара, ученици Музичке школе „Михаило Вукдраговић“. Кроз чаробне ноте деветнаестог века дочарали су су сећање на време Анкиног детињства.

Фото: Глас Подриња


-Значај њеног стваралаштва није толико познат у јавности. Библиотека шабачка је желела да уз посебно осмишљен информативни каталог, који је настао у сарадњи са уметничком групом Комбинарт, упути на сав Анкин допринос у развоју женског образовања као и да истакне битност њене књижевно-уметничке заоставштине - истиче ауторка програма Александра Ердевички Томић уз осврт на период када је господар Јеврем боравио у вароши.

- Шабац је надалеко био познат по првинама које су осликавале Јевремову визију модерне Србије, а Анка је одрастала у вароши која се ослобађа турских стега и иде ка Европи. Дом Обреновића био је место окупљања учених људи тог времена, а прва шабачка принцеза је тада увидела значај образовања за напредак и развој друштва.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa