Инфо

24. јун 2021.24. јун 2021.
фото: harris hawk ФБ

фото: harris hawk ФБ

HARRIS HAWK соколари на делу

Спашена млада ветрушка

Захваљујући ангажовању чланова друштва соколара HARRIS HAWK из Шапца спашена је млада ветрушка. Шабачки соколари одазвали су се позиву медицинског особља Опште болнице и збринули повређену птицу.
-Контактирала нас је Снежана Мартиновић из Болнице. Претпостављамо да је ветрушка испала из гнезда и тако се повредила. Још увек је млада, има паперје, а према процени стара је око три недеље. Како је још увек птић морамо да бринемо о њој док се не оздрави, а тада ћемо је пустити у природу - каже Семиз Рапкић, соколар и напомиње да је ветрушка заштићена врста, те да је њен повратак у природу обавезан.

- Брига о птицама грабљивицама је важна за све, а посебно због очување животне средине Често нас зову, питају за помоћ јер нису сигурни како треба да поступају када су грабљивице у питању. Драго нам је да смо могли да помогнемо, јер осим помоћи, едукујемо јавност и ширимо идеју соколарства у Србији.

Ветрушка (Falco tinnunculus) је представник реда соколова и једна од најмањих птица грабљивица. У Европи је најчешћа дневна птица грабљивица. Једна је од ретких птица грабљивица која се потпуно прилагодила и населила у градовима. У градовима гнездо може бити фасада зграде, далеководни стуб, солитер, а често користи испусте на зградама, где или преотме гнездо од врана и сврака или једноставно полаже јаја на бетону, јер не уме да праве гнездо.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa