Инфо

24. јун 2021.24. јун 2021.
КАРИТАС ШАБАЦ ЗАВРШИО УСПЕШНО ПРОЈЕКАТ У ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА

Запослено 25 особа са инвалидитетом

Ова акција је део глобалног пројекта „Подршке Европске уније активном укључивању младих“, укупне вредности 4,7 милиона евра, истакао државни секретар у Министарству за рад, борачка и социјална питања Мирко Јањић, приликом недавне завршне конференције пројекта „Социјално предузетништво као средство за борбу против социјалне искључивости и сиромаштва“, вредног 205.555,24 евра у Авлији одрживог развоја у Богатићу. Осим Каритаса, Министарства и општина Богатић дала и даје пуну подршку овако значајном пројекту и тако ће бити у будуће, објаснио председник ове локалне самоуправе Милан Дамњановић
Завршна конференција пројекта „Социјално предузетништво као средство за борбу против социјалне искључивости и сиромаштва“, одржана је прошлог петка на имању „Каритаса“ Шабац у Авлији одрживог развоја Богатић.Носилац је био Каритас Шабац, а партнери Општина Богатић и конзорцијум социјалних кооператива КОСМ из Италије. Трајао је две и по године, а његова вредност је била 205.555,24 евра.
Овом приликом, гостујући на пригодној манифестацији, поводом завршетка пројекта, државни секретар у Министарству за рад, борачка и социјална питања Мирко Јањић је између осталог истакао да Министарство даје пуну подршку особама са инвалидитетом, њиховом економском оснаживању и друштвеној интеграцији, што скупа сматрају пословима од изузетне важности.

"Глас Подриња"


Он је нагласио да се до краја године очекују законске измене у области социјалног предузетништва, које ће дати значајан импулс новом таласу развоја ове важне делатности.
- Поносни смо што је Богатић препознат као средина која пружа подршку овако значајним пројектима и са таквом праксом ћемо наставити, поручио је у име домаћина председник ове локалне самоуправе Милан Дамњановић, поздрављајући бројне госте.
Станислав Хочевар, председник Каритаса у Србији, нагласио је велики значај пројекта, а као пример доброг решења навео запошљавање 25 особа из друштвено угрожених група, од којих су половина са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама у два предузећа у Богатићу и Шапцу.
Друге резултате пројекта представио је Мирољуб Николић, директор Каритаса Шабац. Нагласио је да су током имплементације пројекта основана два предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, „Социјална синергија“ у Шапцу и „Авлија одржиног развоја“ у Богатићу, чиме је знатно измењена слика социјалног предузетништва у две локалне самоуправе.
- Одржано је 10 различитих обука за професионалну рехабилитацију особа са инвалидитетом на којима је укупно 60 полазника добило прилику да стекне одређена знаања и компетенције уз помоћ којих ће лакше доћи до запослења, а неки од њих већ су у радном односу, потенцирао је Николић.
О овој теми шире су говорили Дина Ракин из Коалиције за развој социјалне економије, Микела Вогриг из конзорцијума ЦОСМ и Ивана Станчић „SMART kolektiv“.
Свим полазницима који су успешно завршили обуке уручени су сертификати.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa