Инфо

24. јун 2021.24. јун 2021.
За друштво једнаких шанси
Платформа за запошљавање младих са инвалидитетом

За друштво једнаких шанси

www.zaposljavanje.fmi.rs постоји од јануара. За шест месеци посредством Платформе посао нашло седам младих људи са инвалидитетом. Највећи проблеми приликом запошљавања предрасуде и неинформисаност
Платформа за запошљавање младих са инвалидитетом, осмишљена је са циљем да помогне у посредовању између послодаваца и особа са инвалидитетом које се налазе на тржишту рада. Тренутно се на списку компанија са којима Платформа сарађује налази 13 великих фирми из Београда, док је задатак за нaредни период да се прича прошири и у локалним срединама. У протеклих шест месеци, до посла је посредством Платформе дошло седам младих људи са инвалидитетома, што у Форуму младих са инвалидитетом, идејним творцима портала, оцењују као врло успешно: сваки послодавац који је показао интересовање за ново запошљавање нашао је праву особу за себе.
-Дуги низ година смо активни на пољу запошљавања особа са инвалидитетом. Организујемо радионице са различитим темама: од припреме за разговор за посао, до курсева страних језика и ИТ прекфалификације. Сви ови курсеви су бесплатни и осмишљени са идејом да млади са инвалидитетом буду конкурентнији на тржишту рада- истакла је извршна директорка ФМИ Јована Кривокућа Миловановић, и додала, да ова организација пуно ради и са самим компанијама, јер се, како наводи, у неким претходним периодима показало да је и њима потребна подршка приликом запошљавања особа са инвалидитетом.

Тренутно се на списку компанија са којима Платформа сарађује налази 13 великих фирми из Београда, док је задатак за нaредни период да се прича прошири и у локалним срединама


-Закон о запошљавању особа са инвалидитетом постоји неко време, али не постоји подршка у том процесу. Нико није обучавао послодавце како да селектују кандидате, како да их уклопе у радно место, у нове услове. Ми смо ту потребу препознали- додаје Кривокућа Миловановић.
-Највећи успех нам је када фирма која до сада није запошљавала особе са инвалидитетом ту особу запосли. Наш циљ је да променимо наратив особа са инвалидитетом од социјалног проблема до социјалног капитала. Ту смо са идејом да тај циљ и досегнемо како преко различитих тренинга намењених компанијама и особама са инвалидитетом, тако и инсистирањем на њиховом упознавању и повезивању- изјавила је Слађана Левић, пројект менаџерка ФМИ.
Форум младих са инвалидитетом је основан 2005. године са визијом друштва равноправних и активних грађана и грађанки у коме су особе са инвалидитетом оснажене да самостално живе и одлучују , у складу са потребама и ресурсима. До сада је реализовано око 70 пројеката са преко 2.500 директних корисника. Своју делатност обавља на територији целе Србије.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa