Инфо

24. јун 2021.24. јун 2021.
Дружење и тренинг на Сави
ТРОДНЕВНИ СКУП ИЗВИЂАЧА У МИШАРУ

Дружење и тренинг на Сави

Мишар је од петка до недеље био домаћин тродневног дружења младих извиђача из више градова Србије и Босне и Херцеговине. Деца старости од 7 до 17 година, у тренинг центру Одреда поречани “Савски Чивијаши” на Сави учила су вештине сналажења у природи, на води, а ватрогасци - спасиоци су им одржали предавање о правилном поступању са ватром на отвореном.
Око 50 деце из Суботице, Кикинде, Чачка, Платичева, Бановића и три одреда из Шапца веслала су у кајаку, кануу, возили се у чамцу и на катамарану и чистили шуму.



Теодора Кенђур, из Кикинде, ушла је у свет извиђача са девет година. Сада има 14.
-Деловало ми је све то интересантно и никада се нисам покајала. Највише волим да идем на такмичења. Дружимо се, стичемо пријатеље у другим градовима, обиђемо доста места. Памтићу Бановиће, Ниш, Лазаревац, Београд... Научила сам доста тога, а и дружење међу извиђачима је другачије него оно са друговима из школе и комшилука, каже Теодора.
Савез извиђача Шапца има три одреда. Поред поречана “Савских Чивијаша”, ту су још и “Вера Благојевић” и “Цер” Мајур.
Милица Трифуновић из Шапца у Одреду поречана је већ четврту годину. Одлучила је да приступи извиђачима из радозналости.
-Било је за мене то потпуно ново искуство. Научимо много тога, идемо на такмичења, али ипак најлепше је упзнавање новог друштва из других градова. Долазе они код нас, а идемо и ми код њих. Највише волим када дођемо на Саву, уживам у веслању. Позвала бих и друге младе да нам се прикључе, каже Милица.



Миодраг Рељић, старешина Одреда поречана захвалио се ватрогасцима - сапсиоцима и Одељењу за ванредне ситуације града Шапца на дугогодишњој сарањи.
-Показали су деци како да на три начина угасе пожар и објаснили им све што је неопходно да знају о паљењу ватре на отвореном. Овде се деца друже без телефона, уче да чувају природу и сналазе се у њој. Смисао нам је да децу одвојимо од улице и свих негативних утицаја којима су данас свакодневно изложени. Ми у Шапцу организујемо пет тренинг центара годишње и најближи смо за поречане из градова који су данас овде. Током године имамо и друге акције, а и ми одлазимо у друге градове, наводи Рељић.
Савез извиђача Шапца тренутно броји око 150 деце. Њихова врата су увек отворена за нове чланове. Деца ће стећи незаборавна искуства и склопити нова пријатељства.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa