Инфо

1. јул 2021.1. јул 2021.
"Глас Подриња"

"Глас Подриња"

Библиотека шабачка – поставка о свадбеним обичајима

Добро дошли, кићени сватови!

„Истраживања свадбених народних обичаја везаних за Шабац и околину, као и анализа начина одевања младенаца у овом крају, сем успутно у оквиру других тема, нису била предмет интересовања етнолога. Проучавање које прати изложба под називом Добро дошли, кићени сватови! не може се назвати ни само етнолошким, нити само лингвистичким и допринос је подсећању на давно прошло време.“ (Весна Тимотић и Кристина Алексић)
Весна Тимотић и Кристина Алексић приредиле су упечатљиву, несвакидашњу и надасве инспиративну изложбу у Библиотеци шабачкој Добро дошли, кићени сватови!. Како истичу, током научноистраживачког рада, бавиле су се проучавањем свадби у Шапцу и околини у протекла два века. Истраживање је мотивисано потребом да се од заборава сачува богатство другог и другачијег, шареноликост културе, језика, обичаја и одевања, тајна разноликости која Мачву, Поцерину и шабачку околину издваја у односу на друге области наше земље.

"Глас Подриња"


-Околности су нас приморале да грађу прикупљамо “оквиру четири зида”, те ми се чини да је драж још већа када погледамо резултат. Шабац и Мачва су једина неистражена подручја када су свадбени обичаји у питању. Наша жеља је била, не само да укажемо на шабачке свадбене обичаје, већ и да мотивишемо истраживаче да наставе тамо где смо ми сталe. Ипак, најважније је да наша деца не забораве ко су и одакле долазе - нагласила је ауторка Кристина Алексић.
Изложба се састоји из три целине: народни обичаји, одевање младенаца и лингвистички део.
-Поставка је планирана за неку Ноћ музеја, али су нас светске неприлике онемогућиле да планирамо, радимо. Но, симболично на Видовдан свечано отварамо изложбу Добро дошли, кићени сватови!, да у њој уживамо и учимо током лета - истакла је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић.
Према речима ауторки најпоузданији извор за припрему изложбе, поред доступне научне етнографске грађе био је роман „Сељанка“ Јанка Веселиновића у коме су врло детаљно описани поједини обичаји, а чије постојање је потврдио и српски етнолог Веселин Чајкановић.
Сви заинтересовани суграђани ће поставку моћи да погледају до септембра у холу градског храма књиге.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa