Инфо

1. јул 2021.1. јул 2021.
Сунце убрало принос
ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ У МАЧВИ

Сунце убрало принос

Комбајни ушли у њиве, раније него обично. Радост првог откоса умањило право тропско време, уочи саме жетве. За већину ратара најважније што су испоштовали плодоред и обезбедили сламу за простирку
У Мачви изостаје уобичајено ведро расположење, због овогодишњег првог откоса пшенице. То значи и мање новца у џеповима ратара, који су „гајили“ висока очекивања од хлебног жита. Истина оно је стигло до руку, како овдашњи жетеоци истичу и раније него што су очекивали. Баш у томе је и проблем. Када би се изоставило право тропско време које је у многоме умањило приносе и квалитет овогодишњег рода.
- Пшеница, просто није имала времена да „налије зрно“. Јако сунце, права тропска врућина га је просто „спржила“. На неким њивама стабљике у доњем делу одолевају суши, али неће дуго моћи. Пробали смо зрно. Оно је тврдо као камен. Осим умањеног приноса, неће ту бити доста брашна, тврди искусни ратар из Богатића Драган Дрмановић.
О цени се мање дискутује. Није то неуобичајен случај у време када су комбајни већ у њивама. Неки овдашњи житељи кажу, још само да и она (цена) буде депресивна, па ће готово сигурно пожњети губитке.
Други наглашавају да је најважније што су испоштовали плодоред и обезбедили сламу за простирку.
- Прошле године на овом хектару је био кукуруз. Принос није био тако лош. Ове године сам се највише због поштовања плодореда определио за пшеницу. Суша, нажалост омета све биљке у развоју. Приноси ће ван сваке сумње бити мањи. То се најпре примећује на пшеници. Добро је понела и напредовала. Сада је нажалост „спржи“ је јако сунце, а ето стигла до руке, каже Сретен Ерић из Мачванског Метковића.
Механизација јесте дотрајала, али власници су се прилично добро припремили за овај важан посао. Смештајних капацитета је довољно и поред свега, борба за свако зрно хлебног жита не изостаје.
Љ.Ђ.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa