Инфо

1. јул 2021.1. јул 2021.
Једна од најопаснијих штеточина пољопривредних култура
Памукова совица - Хелицоверпа армигера

Једна од најопаснијих штеточина пољопривредних култура

Памукова совица је једна од најопаснијих штеточина пољопривредних култура јер је полифагна штеточина. Штете причињава на око 250 биљних врста. Најповољније биљке за њено развиће су парадајз, паприка, пасуљ, боранија, кукуруз, дуван и др.

Памукова совица
Штеточина припада фамилији Лепидоптерае, одрасли су активни ноћу. У току лета лептира, а који је развучен од маја до октобра, одрасли се хране нектаром цветова и соковима из препуклих плодова. Женка положе по неколико стотина јаја која су беличасте боје, појединачно или у мање групице, на биљним деловима.
Ембрионални развој траје 3-12 дана. Гусеница достиже дужину до 4 цм, боје од зелене до браон и на леђима има 2 траке у завршном стадијуму. Презимљава лутка у земљишту и у нашим условима има 2-3 генерације годишње.
Штете причињава гусеница и млађи ларвени стадијуми нападају лишће, а старије гусенице убушују се у плодове парадајза и паприке хране се унутар плода те за собом остављају измет. Након убушивања такви плодови су погодни за насељавање секундарних паразита (гљива и бактерија).
Сузбијање памукове совице врши се агротехничким ( дубоко орање, сузбијање корова) и хемијским мерама.
Хемијске мере подразумевају употребу инсектицида, и то млађи стадијуми развића гусенице пре него се убуши у плодове. Време третирања се одређује прегледом биљака и то пред цветање. Инсектицидни третман започињемо чим приметимо прва јаја. Од инсектицида се користе Фастац 10ЕЦ, Карате зеон, Децис 2,5 ЕЦ, Аваунт 15СЦ, Инсегар, Ццораген 20СЦ. При избору хербицида водити рачуна о каренцама изабраних инсектицида.
Третирање се изводи у вечерњим сатима, по мирном и тихом времену. Након припреме раствора за апликацију, амбалажни отпад складиштити на прописан начин, а током извођења апликације лична заштита пољопривредног произвођача је обавезна.

ПССС Шабац, Славица Максимовић дипл.инг.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa