Инфо

1. јул 2021.1. јул 2021.
Деценија Песничког мартона
“Сунчеве сеобе” обасјале башту Културног центра

Деценија Песничког мартона

„Бити нагнут над океаном безбројних светова уз велике осеке и плиме представља узбудљиву авантуру. Препуштамо читаоцима Зборника „Сунчеве сеобе“ да се отисну на узбудљиву пловидбу имагинације уз жељу да свако пронађе свој бисер“ (Бранка Тодоровић)
Зборник поезије “Сунчеве сеобе” настао је као резултат десетогодишњег постојања манифестације Песнички маратон у организацији Културног центра. Од скромних почетака Маратон је прерастао у препознатљив део културне сцене, истичу организатори. Бројни аутори оставили су свој уметнички печат кроз стихове, а одабиром део њих се нашао у поменутом делу.
-Јубилеј представља ширу слику песничког стваралаштва великог броја песника, представника културних и географских простора. Зборник поезије “Сунчеве сеобе” потврда је нашег дугогодишњег прегалаштва да поезија не утихне у времену неизвесности и тескобе која све више узима човека замагљујући истину и знање. У припремању публикације настојали смо да обухватимо разноликост песничког и језичког израза, мисаоне структуре и ритма, сабравши песнике различитих песничких оријентација, генерацијске припадности и вредносних категорија. На овом подухвату сарађивала сам са професорком књижевности Анђелком Лазић, сјајним песником Ацом Видићем, мастер библиотекар саветником Милицом Матијевић из библиотеке „Димитрије Туцовић“ Лазаревац - рекла је уредница „Сунчевих сеоба“ Бранка Тодоровић поводом Зборника и представљања у башти КЦ.

"Глас Подриња"


-Трудили смо се да прикажемо квалитет песничког стваралаштва, што смо, надам се и показали нешто другачијом промоцијом. Желели смо да перформансом приближимо простор, поезију и покажемо да је уметност озбиљна, те да тражи мислеће људе. Песници то свакако јесу.
Промоцији дела присуствовао је велики број љубитеља исказивања осећања и мисли у стиху. Светлана Станковић, в. д. директорка КЦ истиче да је догађај увертира у планиране садржаје Културног центра, те да Шапчане очекује програмски богато културно лето.
-Мислим да су сви уживали у вечери поезије и надам се да ћемо наставити у том маниру, те да ће лето пред нама бити испуњено интересантним догађајима.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa