Инфо

1. јул 2021.1. јул 2021.
Формула за квалитетно образовање
Сарадња родитеља и дефектолога/наставника

Формула за квалитетно образовање

Претходнe годинe су јасно указале да постоји потреба, мотивација и прилика да се сарадња између родитеља и дефектолога/наставника школе развија тако да допринесе доступнијем и квалитетнијем образовању наше деце. Нужност развоја партнерства између различитих учесника у образовању последњих деценија препознаје се као један од кључних приоритета свих реформи. У својој суштини, развој сарадње/партнерства подразумева да се помогне родитељу да разуме и препозна потребе и правац у коме треба подржати развој детета у образовном процесу (најбољи интерес детета у образовању), док родитељ представља значајан ресурс за школу, који подражава образовни процес и унапређује квалитет образовања. Ослушкујући наведене потребе, основна школа „Свети Сава“ формирала је Удружење Клуб родитеља и наставника ОШ“Свети Сава“ Шабац. Клуб је основан прошле школске године и поред Савета родитеља представља јединствени начин за окупљање наставника и родитеља са заједничким циљем – стварање квалитетних услова за образовање ученика. Такође, представља део Националне асоцијације родитеља и наставника (НАРНС) који је покренут од стране Фондације за отворено друштво и Уницефа.



Тренутно Клуб завршава другу фазу пројекта „Корачајмо заједно“ . Циљ пројекта је пружање додатне подршке ученицима који се образују по ИОПу, односно да примењујући најновија научна сазнања, користећи прилагођен наставни материјал и адекватна дидактичка средства, пружи се помоћ детету да развије своје пуне когнитивне потенцијале, побољша академске и социјалне компетенце, развије самопоуздање и мотивацију за учење, као и да овлада обрасцима понашања и вештинама битним за успешно функционисање у школском окружењу. Вођени овом идејом успешно је остварена плодоносна сарадња са четири оновне школе на нивоу Шабачке општине (основнe школe „Свети Сава“, „Јеврем Обреновић“, „Ната Јеличић“ и „Лаза Лазаревић“). Важан сегмент пројекта је Канцеларија за младе Шабац која је своја врата отворила за спровођење планираних активности у периоду нестабилне епидемиолошке ситуације. Директор Канцеларије Мирјана Јањић је свим својим реурсима потпомогла да се пројекат несметано реализује.
Тим за социјално укључивање и сузбијање сиромаштва Владе РС је у оквиру поменутог пројекта обезбедио таблете за све ученике који се налазе у програму подршке и на овај начин унапредио техничке ресурсе за што бољи квалитет наставе. Мобилни тим је обрадовао своје партнере у пројекту тако што је поделио таблете у школама где се организује додатна подршка, а оно чему смо сведочили и радовали се сви заједно је срећа на дечијим лицима када су им уручени нови таблети.
Овај пројекат је потврда добре сарадње свих структура у друштву које могу да делују у оном смеру у којем ће потребе родитеља чија су деца са сметњама у развоју увек бити задовољене на прави начин и у право време једним системским и континуираним радом свих учесника. Родитељи морају да осете да су подржани и прихваћени, да им је помоћ у сваком тренутку пружена. Клуб родитеља и наставника ОШ „Свети Сава“ је важан сегмент школе и једног одговорног друштва, а наставници из Клуба су сигурни да ће се ова дивна сарадња са родтитељима и у будућности наставити кроз неке нове пројекте јер ми корачамо заједно.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa