Инфо

8. јул 2021.8. јул 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

САВЕТ ЗА ЕКОЛОГИЈУ И ЗЕЛЕНУ ЕКОНОМИЈУ ГРАДА ШАПЦА

ПРЕДНОСТ ЦИРКУЛАРНЕ ЕКОНОМИЈЕ

“Постоје и многи други пројекти које привредни субјекти могу да осмисле и да их, у сарадњи са градским јавним предузећима, остваре и донесу добит буџету града Шапца а, самим тим, и грађанима. Успоставићемо сарадњу са Привредним саветом града Шапца. Као један од малобројних савета који постоје у Србији и још малобројнијих који раде, усмерени смо ка грађанима”, поручио је др Павловић
Савет за екологију и зелену економију основан је 18. децембра прошле године. Од тада је одржао четири седнице и систематски радио на подизању еколошке свести грађана.

- Већ на првој седници одржаној почетком ове године, Савет се одмах ухватио у коштац са, у том тренутку, горућим проблемом загађења ваздуха, који је један од највећих еколошких фактора ризика здравља становништва, јер се не може избећи као што можемо да избегнемо загађену храну и воду бирајући оно што пијемо и једемо, бавећи се здравим стиловима живота. Усвојили смо документ који садржи 32 мере за смањење и спречавање честичног загађења ваздуха у граду Шапцу. Неке од њих су примењене, истакао је др Дејан Павловић, градски одборник и члан Савета.

Савет је предложио да се приступи изради плана развоја града Шапца за 2021 – 2030. годину, што је усвојено на седници Скупштине града Шапца, одржаној 25 марта.

- Формиране су радне групе које ће разрађивати ту стратегију. Једна од њих је група за екологију и заштиту која ће имплементирати одлуке Савета у план развоја града Шапца за наредни период. Мислим да је то јако битно пошто треба пронаћи равнотежу између привредног развоја и заштите животне средине како би становништво било што здравије. Такође, трудићемо се да усмеримо развој града Шапца ка примени циркуларне економије, додао је Павловић.

Савет је на седницима представио примере циркуларне економије и рад Компаније КОМЕКС, која примењује те принципе, поставио циљеве које ће у овој области моћи да спроводе јавна предузећа града Шапца, као што је комбиновано компостирање зеленог отпада који прикупља ЈКП „Стари град“ и муља из градског Постројења за пречишћавање отпадних вода.

Савет је предложио да се приступи изради плана развоја града Шапца за 2021 – 2030. годину, што је усвојено на седници Скупштине града Шапца, одржаној 25 марта


- Постоје и многи други пројекти које привредни субјекти могу да осмисле и да их, у сарадњи са градским јавним предузећима, остваре и донесу добит буџету града Шапца а, самим тим, и грађанима. Успоставићемо сарадњу са Привредним саветом града Шапца. Као један од малобројних савета који постоје у Србији и још малобројнијих који раде, усмерени смо ка грађанима, поручио је др Павловић.
У Међуопштинском историјском архиву града Шапца, протеклог четвртка организована су друга Отворена врата, где су грађани имали прилику да изнесу своје предлоге, сугестије и примедбе.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa