Инфо

8. јул 2021.8. јул 2021.
Приноси за радовање
У МАЧВИ БОГАТА ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ

Приноси за радовање

Жетва пшенице у Мачви је ове године берићетна, без обзира на изузетно топло, право тропско време у завршном делу њене вегетације. Жетеоци задовољно „трљају руке“, јер постижу јако добре приносе, који се крећу између осам и десет тона сувог зрна по хектару. И сви остали параметри су на задовољавајућем нивоу, једино тренутна цена од 22 динара по килограму, коментаришу ратари у овом крају, могла би бити виша. Један број њих ће одмах продати хлебно зрно на неком од доста добро организованих откупних места, док ће они којима новац није неопходан баш у овом тренутку, а таквих је истина мање, „сачекати“ бољу цену (ако се таква прилика касније укаже). Има и оних који ће род ускладиштити у својим амбарима и користити га за размену и сточну храну.

- Изузетно сам задовољан приносом. На 98,9 ари било је 11 тона зрна пшенице. Прецизно је мерено на ваги код једног нашег откупљивача у селу. Применили смо све неопходне агротехничке мере, а сејано је у оптималном року, каже Александар Фирауновић из Узвећа.

Задовољство због постигнутог приноса не скрива ни Жарко Грујић из Клења.

- На хектару сам имао вагон. И све остало је било на потребном нивоу. Пшеница је ипак избегла овај топлотни талас, закључује он.

Овим проценама придружује се и Зоран Којић, млади пољопривредник из Клења, а слично размишља и Александар Мартиновић из Богатића.

Сетву су обавили раније или у оптималном року уз примену потребних агротехничких мера. Усев је кажу, на време „налио зрно“, тако да је спремно дочекао завршетак вегетације и право тропско време.
Шта више, констатују да је врело лето допринело убрзаном зрењу и сушењу зрна, што је у крајњем имало добар резултат.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa