Инфо

8. јул 2021.8. јул 2021.
Рад инспекцијских органа у фокусу седме седнице
Начелник Мачванског управног округа

Рад инспекцијских органа у фокусу седме седнице

Инспекцијске послове је обављало 5 извршилаца, један инспектор користи плаћено одсуство, а остали користе годишњи одмор. Као ефекат извршених надзора урађено је 46 записника, 3 решења о отклањању недостатака , 4 решења о одузимању робе, 2 решења по члану 33. Закона о инспекцијском надзору. У контролама на пијаци у Шапцу донета су 4 решења о уклањању робе и то резаног дувана и половних мобилних телефона-нн лицима
Извештај са са електронске седнице колегијума начелника Мачванског управног округа и начелника –шефова инспекцијских служби и самосталних извршиоца одржане у петак 02. јула 2021. године у 07,30 часова преносимо у целости:

Поступајући у складу са законском обавезом одржавања састанака на месечном нивоу, а због тренутне епидемиолошке ситуације, начелник Мачванског управног округа Владан Красавац је у петак 02. јула 2021.године одржао седму седницу колегијума у 2021. години, у електронској форми. Извештај о раду за јун месец су доставили сви учесници електронске седнице уз навођење активности и проблема у раду.
Начелник Одељења републичке тржишне инспекције Миладинка Јовановић, наводи да је извршено 46 надзора, од којих 43 редовна и 3 ванредна. Донето је 9 решења и то 7 из редовног и 2 из ванредних надзора. Области контрола су: усаглашености ручних електричних тримера за траву;нерегистровани и регистровани субјекти који нуде робу у продајним објектима са циљем спречавања сиве економије; усаглашености вентилатора са техничким захтевима; контроле ограничења у оглашавању игара на срећу;контроле субјеката који нуде робу на пијацама;контроле заштите права интелектуалне својина;усаглашености личне заштитне опреме (шлемови за бицикле); трговине на велико на откупном месту;заштите становништва од изложености дуванском диму; ванредне контроле по пријавама потрошача; провера примене противепидемијских мера за спречавање ширења заразне болести Ковид-19.

Инспекцијске послове је обављало 5 извршилаца, један инспектор користи плаћено одсуство, а остали користе годишњи одмор.Као ефекат извршених надзора урађено је 46 записника, 3 решења о отклањању недостатака , 4 решења о одузимању робе, 2 решења по члану 33. Закона о инспекцијском надзору.Отклањање недостатака записнички је констатовано у једној контроли. Издато је 5 потврде о привремено одузетој роби. У ванреднoj контроли донето је решење о отклањању недостатака правном лицу због непоштовања рекламационог поступка.Донета су два решења о забрани обављања делатности физичком лицу из Бање Ковиљаче и предузетнику из Крупња. У контролама на пијаци у Шапцу донета су 4 решења о уклањању робе и то резаног дувана и половних мобилних телефона-нн лицима.У конроли увозника кацига за децу донете су корективне мере на записник.Увозник је поступио у року који му је инспектор одредио.У контролама игара на срећу донета су два решења о забрани оглашавања правним лицима.

Начелник Одељења инспектората за рад Милица Филиповић,истиче да је инспекцијске послове обављало 8 инспектора, који су извршили 173 контроле и све су биле ненајављени ванредни инспекцијски надзори.На основу представке правног или физичког лица спроведено је 26 ванредних инспекцијских надзора. Без налога је извршено 15 надзора, 158 је извршено са налогом,а контролних је било 14 надзора. Инспектори су донели управне мере према 41 регистрованом привредном субјекту и 1 према нерегистрованом субјекту. Током спроведених надзора донето је 176 мера за отклањање неправилности.Приликом контрола регистрованих привредних субјеката 26 лица је затечено на фактичком раду ,,раду на црно“ и то 24 лица код регистрованих привредних субјеката и 2 лица код нерегистрованих привредних субјеката.Поднето је 24 пријаве за кажњавање дела надзираних привредних субјеката и то 23 захтева за покретање прекршајног поступка против регистрованих привредних субјеката и 1 захтев против нерегистрованог привредног субјекта. Координисаних инспекцијских надзора са другим инспекцијама није било,као ни притужби на рад инспекције.Вршени су COVID-19 надзори код послодаваца који обављају делатност трговине на мало и угоститељску делатност.
Републички туристички инспектор Живадин Бошковић је извршио 17 ненајављених инспекцијских надзора, од којих су 13 били ванредни, а 2 су вршена на основу представке правног или физичког лица. Са налогом је извршено 11 надзора,а без налога 6 надзора.Број контролних инспекцијских надзора КИЗ-2 и КИР-2. Изречено је 5 управних мера и то 2 регистрованим привредним субјектима и 3 нерегистрованим привредним субјектима. Записнички је наложена једна мера за отклањање неправилности. У три случаја је наложен упис у основни регистар и забрана обављања делатности.Поднето је 6 захтева за кажњавање и то 2 захтева за покретање прекршајног поступка против регистрованих привредних субјеката и 3 против нерегистрованих субјеката. Поднета је једна кривична пријава против регистрованог привредног субјекта.

Шеф Одсека за санитарни надзор Владан Рашић, истиче да је урађено 540 надзора, од којих су 252 редовна,1 75 ванредних, 110 контролних и 3 службене саветодавне посете. Инспекцијске послове обављало је 3 извршиоца. Евидентирано је 120 оболелих лица, са 122 лица у контакту. Канцеларијским надзором контролисана је здравствена исправност воде за пиће из објеката централног водоснабдевања, микросистема водоснабдевања објеката производње хране, здравствена исправност воде у амбулантама и школама увидом у извештаје о испитивању из интерног мониторинга. Обављане су појачане контроле циљаних ванредних надзора над објектима под санитарним надзором над применом противепидемијских мера на сузбијању Ковид епидемије самостално. Вршени су упоредо редовни надзори у објектима прве групе ризика.

Области надзора:угоститељски објекти и објекти промета хране и ПОУ;објекти за негу и улепшавање лица и тела; здравствена исправност воде за пиће у објектима од већег друштвеног значаја и у објектима за производњу хране;лица која подлежу санитарном надзору (клицоноштво);надзор над имунизацијом одређених категорија становништва;давање изјава пред прекршајним судом у Шапцу и Лозници у вези поднетих захтева за покретање прекршајног поступка;надзор над објектима производње флашираних вода ,дијететских и козметичких производа и дечје хране и кашица;надзор над објектима централног водоснабдевања, сеоских водовода ,чесми и изворишта; објеката здравствене и просветне делатности; спорта и рекреације;надзор над преласком лица на граничним прелазима у Републици Србији.

Недостатак возила је и даље велики проблем инспекције,два возила од постојећа три су за отпис. Појављује се потреба за набавком стоних и лап топ рачунара као и брзих скенера за потребе Е-писарнице. Проблем са набавком тонера је решен уз помоћ Мачванског управног округа.

Шеф Одсека ветеринарске инспекције Јасмина Којичић Стефановић, наглашава да је извршено 584 надзора од којих су 134 редовни, 450 ванредни и 54 контролни. У Буџет Републике Србије уплаћено је на име такси 2.560.000,00 динара.Области надзора:инспекцијски надзор спровођења мера из Програма мера за 2021. годину; контрола обележавања свиња и едукација власника о важности спровођења зоотехничких мера, превентивних мера -дезинфекције,дератизације објеката за држање свиња у спречавању Афричке куге свиња;категоризација објеката од стране специјалних тимова Управе за ветерину;промет намирница анималног порекла на пијацама. Поступа се и по пријавама грађана.Послове обавља 10 инспектора.Спроводи се и контрола држања свиња на отвореном у приобалном појасу реке Дрине у Црној Бари,где је присутан ризик због контакта са дивљим свињама које су резервоари вируса Афричке куге свиња. У Мачванском управном округу за сада један објекат структурно испуњава све услове из директива Европске Уније и може да извози у Европску Унију тако да спада у I категорију.У септембру месецу ће још неколико објеката испунити услове неопходне за извоз у Европску Унију.Одређени број објеката су регистровани по Правилнику о малим објектима и не категоришу се.Предмети су архивирани,без скенирања,због великог броја предмета и докумената у предметима. Недостаје једно службено возило за инспектора у чијој је надлежности контрола безбедности намирница ,који инспекцијске послове обавља на подручју града Шапца.

Координатор републичке пољопривредне инспекције Горан Бошковић наводи да је извршено 45 контрола,од којих 16 редовних и 29 ванредних.Донета су 2 решења из редовног надзора. Већи број надзора односи се на контроле у циљу спречавања ширења вируса Ковид-19.Инспекцијске послове обављају два извршиоца.Области контроле су: узорковање вина са геопореклом; провера и овера образаца за извоз вина у ЕУ; контрола произвођача ракије, вина, хладњача и кондитора; контролисање додатних хигијенских мера и поступака у циљу спречавања или свођења на најмању могућу меру ризика од контаминације вирусом Ковид-19.

Републички инспектор за заштиту животне средине Бранислава Тешић,истиче да је извршено 13 надзора,од којих 5 редовних и 8 ванредних.Надзори су вршени по захтеву Управе за аграрна плаћања, промет заштићених врста, севесо, а поступало се и по представкама грађана.Контролисани су испуњеност услова заштите животне средине, севесо, заштита природе, ваздуха, заштита од буке у животној средини. Инспекцијске послове је обављало 3 извршиоца, с тим да су два инспектора у току јуна месеца користили годишњи одмор.

Републички водни инспектор Драган Тадић је извршио 8 инспекцијских надзора од којих 4 редовна и 4 ванредна. Ненајављених надзора било је 7, док је 1 био најављен. Донето је 3 решења, од којих два за прибављање водних аката тј.водне дозволе и једно решење забране обављања делатности -вађење речних наноса. Поднет је један захтев за покретање прекршајног поступка пред надлежним судом у Шапцу због нелегалног вађења речног наноса са десне обале реке Дрине у Бадовинцима,општина Богатић.Инспекцијске контроле су се односиле на радне циљеве и то :извођење радова на одржавању стабилности обала и корита водотока-2 инспекцијска надзора;вађење речних наноса -2 инспекцијска надзора, 1 решење и 1 захтев за покретање прекршајног поступка; снабдевање водом, јавни и сеоски водоводи и др.-1 инспекцијски надзор;за производњу електричне енергије,МХЕ и електране-2 инспекцијска надзора и 2 решења;заштита вода , за сакупљање, одвођење и пречишћавање отпадних вода и заштиту вода-1 инспекцијски надзор.

Републички фитосанитарни инспектор Мирослав Алексић,је спровео 5 контрола из области подигнутих вишегодишњих засада воћа ,винове лозе,хмеља и линцуре за 2020. годину.У периоду од 07. до 25. јуна 2021. године користио је годишњи одмор за 2020. годину.

Републички шумарски и ловни инспектор Александра Ђурковић, са седиштем рада у Шапцу,извршила је 21 контролу од којих 3 по Закону о шумама, 2 по Закону о репродуктивном материјалу шумског дрвећа, 15 по Закону о здрављу биља и 1 по Закону о дивљачи и ловству. У другој половини јуна месеца користила је годишњи одмор. Проблема у раду није било.

Републички здравствени инспектор Ивана Антонијевић, је учествовала у изради базе података приватних ординација, а вршила је и проверу рада приватних ординација које су брисане из регистра АПР-а.Сачинила је извештаје за АГ тестирања у приватним лабораторијама.
Сви извештаји су прочитани,па су се стекли услови да седма седница колегијума буде завршена.

ЗАКЉУЧАК:
Електронске седнице колегијума одржаваће се и убудуће,услед епидемиолошке ситуације изазване вирусом COVID-19;

Електронска седница колегијума је завршена у 08:30 часова.
Кабинет начелника Мачванског управног округа Владана Красавца

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa