Инфо

8. јул 2021.8. јул 2021.
Велики светитељ XX века
Слава цркве Светог Јована Шангајског на Церу

Велики светитељ XX века

Јован Максимовић је рођен у Русији 04. јуна 1896. године у племићкој породици. Епископ Руске православне заграничне цркве постаје 1934. године и бива послат у Шангај, где је основао сиротиште Светог Тихона Задонског, које је удомило око 4000 деце. Руска православна загранична црква у Сан Франциску прогласила га је за светитеља 02. јула 1994. године, као Светог Јована Шангајског. Сматра се једним од највећих православних светитеља ХХ века
Народни сабор посвећен обележавању Славе цркве Светог Јована Шангајског на Церу, потес Липове Воде, одржан је у петак 02. јула 2021. године. Литургија и помен страдалим браниоцима Србије почео је у 09,00 сати у присуству великог броја верника овог краја и гостију из околних општина. Јован Максимовић је рођен у Русији 04. јуна 1896. године у племићкој породици. Епископ Руске православне заграничне цркве постаје 1934. године и бива послат у Шангај,где је основао сиротиште Светог Тихона Задонског, које је удомило око 4000 деце. Руска православна загранична црква у Сан Франциску прогласила га је за светитеља 02. јула 1994. године, као Светог Јована Шангајског. Сматра се једним од највећих православних светитеља ХХ века.
Званице и гости који су присуствовали Светој литургији били су у прилици да посете локацију планирану за изградњу Спомен комплекса на Церу.
Привредно друштво “Спомен комплекс за очување културно-историјских вредности и одрживи развој Цера Спомен комплекс Цер” доо Шабац, основали су Република Србија и локалне самоуправе Мачванског управног округа : град Лозница, општине Крупањ, Љубовија, Мали Зворник, Богатић, Коцељева и Владимирци у знак сећања на све пострадале за одбрану Србије у Церској бици 1914. године и победу у Првом светском рату. Изградња Спомен комплекса на Церу служи очувању историјских, културних и патриотских вредности.Истовремено је од значаја за свеукупан развој привреде,пољопривреде и туризма не само Поцерине, Западне Србије већ и целе Републике Србије. Овим пројектом омогућиће се останак и опстанак младих на својим вековним огњиштима.
Догађају је присуствовао и начелник Мачванског управног округа Владан Красавац.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa