Инфо

8. јул 2021.8. јул 2021.
Да рата више не буде
ИСТОРИЈСКИ НЕЗАБОРАВАН ДОГАЂАЈ – 4. ЈУЛ 1941.

Да рата више не буде

Дан када је КП Југославије 4. јула 1941. године, у кући Рибникарових у Београду, донела Одлуку о дизању устанка против фашизма и окупатора Југославије, један је од најзначајнијих датума у нашој историји. Било је тешко четворогодишње ратовање уз много невиних жртава, али, најзад, дошла је скупо плаћена слобода, која и данас траје.
Ова осамдесета година од комунистичког позива на устанак, јубиларна, ове године одржана је на платоу испред куће Рибникарових у којој је и донета Одлука о дизању устанка – на државном нивоу, у присуству бројних високих државних руководилаца међу којима и Ана Брнабић, председница Владе Србије и Ивица Дачић, председник Скупштине Србије, више министара, затим припадници Војске Србије, војна музика, бројне делегације из многих градова Србије и бивших република Југославије. Из Шапца и Лознице заједничку делегацију чинило је педесет учесника. Организатор ове врло успешне свечаности био је СУБНОР Србије и Влада Србије. Испред споменика борца на платоу, који позива на устанак – положен је велики број венаца и цвећа и одсвирана химна.
После државне химне присутнима се обратила Ана Брнабић, председница Владе Србије, која је између осталог истакла: “Кућа Рибникарових, оснивача “Политике 1904.” сада је музеј “4. јули”, да нас сећа на историјску Одлуку Политбироа КПЈ о дизању устанка, да је слобода универзална вредност, да не може да се добије, освоји или изгуби, већ само може и треба да се живи и да је стално у нама ...”
На овој јубиларној годишњици било је доста бораца ветерана међу којима и народни херој Петар Матић, стар 102 године, и други. У току церемоније учесницима НОБ-а уручене су “Медаље борца”.
Четврти јул Дан борца свечано је обележен и у Мачванском округу у селу Шеварице. Успшени организатор ове свечаности, као и до сада, био је Месни одбор СУБНОР-а Шеварице. Свечаности су, поред бораца, присуствовали и бројни грађани.
Стеван Стојановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa