Инфо

15. јул 2021.15. јул 2021.
Славили живот и рађање
ОДРЖАНА МАЧВАНСКА ЛИЛА У БЕЛОТИЋУ

Славили живот и рађање

Први део традиционалне манифестације „Мачванска лила у Белотићу“, која је одржана прошле недеље у овом мачванском селу, обележио је атлетски, а други део културно-уметнички програм. На крају је, касно у ноћ, велики број гледалаца окупљених испред „Радован куле“ у Мачванском Белотићу, коју је знаменити сликар Милић од Мачве подигао 1967. године и посветио оцу, све присутне забављао шабачки рок бенд Да функ.Домаћини кажу да су на овакав начин славили завршетак жетве пшенице, живот и рађање.
Млади атлетичари, њих око 100, узраста од четири до 15 година, сврстани су у 11 категорија Такмичили су се у трчању улицом Проте Смиљанића, на дистанцама од 50 до 500 метара. Током културно-уметничког програма победницима су уручене захвалнице и медаље. Домаћин је било Удружење атлетичара из Богатића, а гости из атлетских клубова у Сремској Митровици, Руми, Бадовинцима, Шапцу и Крупњу.
Богат културно-забавни програм испред „Радован куле“, састојао се из доста игре, песме, свирке, глумачког садржаја, а промовисана је и једна књига.

Наступила су Културно-уметничка друштва домаћина „Милић од Мачве“и гостију из Змињака „Ђердан“. Велики број окупљених гледалаца могао је да види и наступ Ансамбла народних игара „Хајдук Станко“ из Шапца, а нису изостале ни младе мажореткиње из овог града.

Глумац Душан Симић, говорио је инсерте из романа „Хајдук Станко“, Јанка Веселиновића, а чула се и
фрула Горана Мајсторовића из Дубља.

Овом приликом промовисана је и књига „Слика једног краја“, аутора Бранислава Станковића и доктора Радомира Ј. Поповића.

И као специјалитет овог традиционалног програма, жири је изабрао најлепше лиле. Будући да није могао да се одлучи за најлепшу, паралелно су издвојили пет. Љихови власници су: Никола Бабић, Елена и Страхиња Крстић, Вељко Лазић, Вања Јањић и Наталија, Анђелија и Магдалена Станчетић.

Организатор, месна заједница Мачвански Белотић и Туристичка организација Богатић, под покровитељством Скупштине општине Богатић, за посетиоце су обезбедили и делили поред хладног пића, листиће и куване кукурузе.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa