Инфо

15. јул 2021.15. јул 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Пољопривредни произвођач Ненад Арсеновић из Горње Врањске

Узгој јагоде у пластенику

Млади пољопривредни произвођач Ненад Арсеновић из Горње Врањске повртарство замено воћарством. Пластеничка производња јагоде као уносан посао. Тржиште диктира пласман и цену. Предности и мане узгоја у контролисаним условима
Шабачки крај са више од 1500 хектара под јагодама постао је познат у Србији по производњи црвене лепотице. Значајнији део узгоја овог воћа одвија се на отвореном, али је приметно да се пољопривредници све више опредељују за јагоде у пластенику. Иако је сезона завршена и према оценама воћара није била плодоносна као она претходне године следи нови циклус садње за оне који настављају, проширују, или се први пут одлучују за подизање засада. Позитивно искуство са пластеничком производњом јагоде било је мотив да посетимо Ненада Арсеновића из Горње Врањске и детаљније увидимо предности оваквог узгоја.

Недостатак радне снаге нас је мотивисао да са производње парадајза и краставаца пређемо на јагоду. Било је потребно да радници добро познају процес и није било једноставно пронаћи искусне, те смо искористили пластенике које смо имали и одлучили да се окушамо са јагодом


-Недостатак радне снаге нас је мотивисао да са производње парадајза и краставаца пређемо на јагоду. Било је потребно да радници добро познају процес и није било једноставно пронаћи искусне, те смо искористили пластенике које смо имали и одлучили да се окушамо са јагодом. Испоставило се да нам је лакше, практичније - каже Ненад о разлозима за прелазак са повртарства на воћарство.

Пластеничка производња прави избор
Како истиче млади пољопривредник није постојала дилема да ли ће производња бити пластеничка, или на отвореном. Разлог је једноставан, раније зрење и сигурнији пласман на тржиште.

фото: Глас Подриња


-Јагода раније стиже и самим тим цена је виша. Ипак, када се одлучите на ово треба да будете свесни да су и улагања већа. Један пластеник димензија 25 пута 5 метара (конструкција и најлон) кошта око 500 евра. Наша предност је то што смо постојеће пластенике могли да адаптирамо, те нисмо имали великих почетних улагања.

Само проверене сорте
Уз добро познату и проверену сорту клери, Арсеновићи су се одлучили и за две нове. Осим отпорности на болести, времена зрења и тржиште диктира одабир сорте. Откупљивачи имају своје захтеве, те се и произвођачи воде њиховим одабиром.

-Алба и Лиција су нове, те ћемо видети како ће се показати. Клери стиже раније, конзумна је и због тога је сигурна. Највећи део воћа одлази у Русију и због тога се тражи да буде отпорна због транспорта.
Пластеничка производња као процес у контролисаним условима има своје предности, али и недостатке.

Иако све делује веома једноставно не успевају сви да на тржиште изнесу робу врхунског квалитета по мери купаца


-У почетку вегетације због повећане концентрације влаге долази до појаве сиве трулежи и гљивичних обољења корена, листа и плода. Током брања спољне температуре су већ више, а у пластенику још за неколико степени, те може доћи до комплетног сазревања јагоде. Дешава се да се плодови не развију правилно када дође до опрашивања цвета током нижих температура. Сви проблеми који се јаве могу се решити уз консултацију са стручњацима. На недељном нивоу долазе да погледају засад и дају савете. Без њих није могуће да се гаји нека култура. Заједно примењујемо нове мере.

Тржиште диктира цену
Иако све делује веома једноставно не успевају сви да на тржиште изнесу робу врхунског квалитета по мери купаца.

-Тржиште увек диктира све. Од извозника зависи цена и наш пласман. Пластеничка јагода има вишу цену, те није могуће да буде пласирана искључиво у Србији.

Под пластеницима породица Арсеновић има тренутно око 30 ари, односно 24 пластеника, а у плану је и проширење. Истичу да су, за сада, задовољни и да настављају са узгојем јагода.

- Кренули само са 15 пластеника, али смо повећали број и намеравамо то и у будућности. У једном пластенику може да буде до 550 живића, због микроклиме. У идеалним условима једна биљка даје 750 грама плода, те тада, уз добру цену имамо и зараду. Предност је то што прво брање стартује средином априла, а последње средином маја када стиже јагода на отвореном - истиче Ненад као предност пластеничке производње. Додаје да иако многи засад одржавају две године, он то не практикује, јер захтева много више обавеза и у другој години се губи на квалитету плодова.

Фото: Глас Подриња


-Садња сваке године значи куповину новог садног материјала и губитак субвенција, али када је добра година све се то надокнади. На срећу, нисмо имали проблема када су радници у питању, имамо сталне сезонске раднике и то добро функционише. Са повећањем обима производње биће нам потребно више. Не могу да замислим да сада гајимо јагоду на отвореном. За оне који желе да се упусте у пластеничку производњу савет је да добро сагледају све предности и мане, уз наравно консултацију стручњака - каже за крај разговора Ненад.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa