Инфо

15. јул 2021.15. јул 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Реч стручњака: Дарко Симић - Пољопривредна стручна саветодавна служба Шабац

Припрема земљишта најважнија

Савременим методама може се побољшати стање “лоших” земљишта. Један од таквих типова је и псеудоглеј. Неповољан за гајење биљака, али уз правилне мере у будућности може давати добре приносе гајених култура. Неке биљне културе захтевају већу примену калцијума, али није препоручљиво да се то чини „одокативном“ методом, без консултације са стручним лицима
Један од најважнијих услова, ако не и примарни за квалитетне приносе у пољопривреди је добро земљиште које произвођачу омогућава да од жељене културе извуче максимум и самим тим оствари добит како би могао да опстане, али и шири своју производњу. Земљиште Мачве и Поцерине знатно се разликује по свом саставу, али то није препрека да пољопривредници са добрим агротехничким мерама остваре добре резултате, истиче саветодавац Пољопривредне саветодавне стручне службе Дарко Симић говорећи за наш лист о најчешћим проблемима и изазовима са којима се сусрећу произвођачи нашег краја.

-Код нас нас доминира псеудоглејно (параподзол) земљиште које је веома тешко и у својој основи је кисело. Када помињемо киселост, тај појам није увек свима баш најјаснији. Уколико бисмо то упоредили са органима у телу човека паралела би била као да имате проблема са органима за варење због гастритиса, те због велике количине киселине нисте у могућности да добро апсрбујете хранљиве материје. Слично је и са киселим земљиштем. Њему недостаје калцијума који је носилац стабилне структуре земљишта и показатељ да ли је оно кисело или не - каже Симић напомињући да је најважнија метода одређивање PH-а киселости.

Узорковање земљишта
Сваке године ПССШ ради узорковање земљишта, те је добар начин за пољопривреднике да дају узорак на анализу.

Добар пример за све је искуство домаћинства из Звезда које је следило препоруке. Пољопривредник је прихрањивао биљку у правом тренутку и правом количином. Резултат је био седам тона по хектару пшенице


- Земљиште је један од најакутнијих проблема са којима се сусрећу и треба да применом мера добију више од земље. У нашим лабораторијама имамо више метода одређивања типова земљишта како бисмо нашим пољопривредницима помогли да недостатке реше. За анализу је потребно да имају регистровано газдинство и пријављену сетвену културу. Саветодавац одређује GPS координате парцеле за коју жели да се испита земљиште. То је процедура. Може и сам власник да донесе узорак и налаз је готов за седам дана, а уз њега и објашњење како да лечи њиву у наредних неколико година. После анализе земљишта установи се тачна количина, када, како и колико. Од доктора добију рецепт за себе, а од нас за земљу и културе. Ту смо да им помогнемо са саветима, са њима смо на терену и увек спремни да изађемо у сусрет - истиче саветодавац додајући да су пољопривредни произвођачи заинтересовани за едукацију, али и да увек има простора за додатно знање.

Киселост се може неутралисати
У Поцерини је управо парапозол, док су у Мачви поједини делови земљишта то постали након поплава 2014. године, истиче Дарко Симић наглашавајући да често незнање доводи до различитих проблема.
-Када нема калцијума онда елементи као што су алуминијум и гвожђе праве проблем. Ослободе се и доминирају. Ти микроелементи буду у супротности са фосфором и калијумом, састојцима које аплицирамо у земљиште, те и не видимо резултате. Стварају се хемијска једињења која не пријају биљкама. Пољопривредници троше енергију, снагу, а не виде резултате. Све ово је једноставно решиво са приступачним мелиорацијама. Поменули смо да је дошло до нарушавања квалитета земљишта у Мачви (Табановић, Штитар, Слепчевић, Дубље, Клење) где не би требало да имају проблема са киселошћу.



Правилна примена калцијума кључ
Неке биљне културе захтевају већу примену калцијума, али није препоручљиво да се то чини „одокативном“ методом, без консултације са стручним лицима. Уколико се унесе превише калцификата може доћи до супротног ефекта.

-Луцерка и соја не „воле“ кисело земљиште и траже калцијум. Уколико га нема довољно и не буде адекватно имплементирано неће бити могуће добити добру биљку и касније масу неопходну за производњу сточне хране. Незнање, неадекватна примена „лека“земљиште доводи до дисбаланса. Из најбоље намере, претерана употреба калцификата и креча су проблем. Лакше је радити са киселим земљиштима, јер је потребно додати неке елементе, него када она пређу у слана -додаје Симић.

Константна едукација пољопривредника
Пољопривредна стручна саветодавна служба активно учествује у едукацији и саветовању неколико десетина хиљада пољопривредника шабачког краје, те је могуће уочити где, када и како треба поступати.

-У четири општине посматрамо 125.000 хектара земљишта, а око 70% је псеудоглејно. Ово је један од главних разлога што није увек могуће остварити приносе који су профитабилни за домаћинство. За пример можемо узети пшеницу, просек је 5 тона по хектару. Искуство службе каже да је управо земљиште главни фактор за нижи принос. Година иза нас је показала да су били скоро па идеални услови и већи приноси. Добар пример за све је искуство домаћинства из Звезда које је следило препоруке. Пољопривредник је прихрањивао биљку у правом тренутку и правом количином. Резултат је био седам тона по хектару пшенице. Када се све сагледа, на десет хектара, имао је два пута више приноса и уштедео две тоне ђубрива које је преусмерио на другу културу. У наредној години имао је још већи принос, са седам, порастао је на 10 тона.

Земљиште је један од најакутнијих проблема са којима су сусрећу и треба да применом мера добију више од земље. У нашим лабораторијама имамо више метода одређивања типова земљишта како бисмо нашим пољопривредницима помогли да недостатке реше


Нису све методе скупе
Реч струке, правила примена прихране у право време и правим количина кључ је добих и квалитетних приноса. Иако делује компликовано и финансијски захтевно, Симић тврди да се кроз примену одређених мера које не захтевају велике новчане издатке може остварити успех.

-Примена калцификата је прави лек. Њих има у различитим формама и нису скупи. Враћање стабилне PH структуре и самим тим добијање значајних приноса. Сатурациони муљ из Пећинаца, карбонати из каменолома су неки од начина. Један шлепер муља (25 тона) може да излечи 3 до 4 хектара најлошијег земљишта за период од 8 до 10 година. Оно што је посебно је што то кошта око 100 евра. Када се све то израчуна, бенефити су многобројни. Свесни смо да рад пољопривредника мора да буде исплатив, да он мора да настави са производњом. Веома тежак живот и посао, тражи максималну посвећеност, време и због тога је веома важно да извуку максимум из свега.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa