Инфо

15. јул 2021.15. јул 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Протест “Нећу Рио Тинто” у Шапцу

Захтев да се обуставе сва истраживања

Еколошки покрети и удружења, политичке странке на протестном скупу „Нећу Рио Тинто“, у Шапцу на Ивањдан поновили су захтев да се “обуставе сва истраживања везана за експлоатацију руде јадарита у околини Лознице”.

-Наш конкретан захтев, укидање, апсолутно укидање пројекта „Јадар“, не само да оде “Рио Тинто” него да нико други не ради тај пројекат, да се забране сва геолошка истраживања литијума, све могуће планиране експлоатације литијума у Србији, зато што знамо да није обновљив, знамо да није зелен у наше је право да живимо у здравој средини - рекла је Марија Алимпић из Удружења заштитимо Јадар и Рађевину.

Еколошки покрети изразили су збринутост због потенцијалне експлоатација руде литијума и утицаја на животну средину. Уједињени су у захтеву да је неопходно сачувати природу.

-Захтев је здрава природа и да Јадар, Мачва, Посавотамнава, цела Србија да живи од својих ресурса, туризма, еко туризма који ће оставити људе на њиховим просторима да живе и створити нова радна места, много већа него што би створио рудник литијума који ће упропастити природу - истиче Ана Павловић „Еко Цер“ са чијом константацијом се слаже и Звездан Калмар из Коалиције за одрживо рударство у Србији.

-Већ сада у овом моменту настају драматичне штете, 530 бушотина које су избушене без процене утицаја већ утиче на род на њивама. Поремећени су животни биланси, већ су пренамењена земљишта и већ је „Рио Тинто“ дрско ушао и откупљује земљу- наглашава Калмар и наглашава да ће последице бити далекосежне.

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић истог дана изјавила је у Крушевцу да на пројекту “Јадар”, којим је предвиђена експлоатација литијума у близини Лознице, неће бити никаквих радова док се не донесе одлука Владе Србије и не заврши студија о процени утицаја на животну средину и док коначну реч о пројекту не дају грађани.”

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa