Инфо

15. јул 2021.15. јул 2021.
Пројекти за бољи живот грађана
РАЗГОВОР СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА ДУШАНОМ ИЛИНЧИЋЕМ

Пројекти за бољи живот грађана

Већ годинама зграда Дома културе током зимских месеци није у употреби због неадекватног грејања.
Ових дана ради се на решавању проблема. О чему је реч?
-У току је замена котларнице у Дому културе, и то је решавање вишегодишњег проблема грејања због чијег недостатка овај објекат није могао да буде у функцији током касних јесењих и зимских месеци. Средства смо добили од Министарства екологије на конкурсу на који смо аплицирали почетком године. Радови су у току и за 15-ак дана очекујемо да ће то бити завршено, односно да ће Дом културе после дужег периода моћи да се користи и у хладном периоду године. Биће ту неопходно урадити и постојеће инсталације али ћемо решавати једно по једно. У овом тренутку највећи проблем који решавамо јесте котао. Све активности у хладнијим месецима нису биле могуће тако да смо били ускраћени за одређене садржаје.

Наставља се и реконструкција нисконапонске мреже. Шта је у овој области актуелно?
-Реконструкција и изградња нисконапонске мреже у Каменици и Доњем Црниљеву. У току је прикупљање сагласности и у наредних пар месеци очекујемо реконструкцију и решавање нисконапонске мреже у ове две месне заједнице и са тим у потпуности решавамо питање електроснабдевања у тим насељима.

Један од веома важних пројеката чија реализација се очекује у наредном периоду јесте изградња пречистача отпадних вода у Коцељеви. Када се може очекивати почетак радова?
-Што се тиче самог пречистача заједно са општинама у нашој околини ушли смо у ужи круг за изградњу пречистача. Дужност, односно обавеза општине је да обезбеди локацију на којој ће се пречистач градити а док пројектовање и изградњу преузима на себе надлежно министарство, односно Министарство грађевинарства. То је једна велика ствар и нешто што је битно за овај крај и за Коцељеву. На тај начин биће решен огроман проблем изливања садржаја из канализационе мреже у реку Тамнаву. Обезбеђена је парцела од 2 хектара. Осим у Коцељеви радиће се и пречистач у Драгињу, односно у насељеном месту. Имамо пројекат канализације који је урађен пре неколицину година и ово је јединствена прилика да се и он реализује. Такође, решићемо и питање недостајућег дела канализације у Доњем Црниљеву и постојећег постројења које не ради најбоље у овој месној заједници. То је нешто чиме ћемо се бавити у наредном периоду. Сви наши капацитети су стваљени на располагање Министарству грађевинарства како би заједничким снагама урадили најбољи могући посао у овом тренутку. Почетак радова је могуће очекивати крајем ове или почетком наредне године. Вредност инвестиције се процењује на неколико милиона евра. Према нашој пројекцији, према нашим пројектима који су рађени пре сигурно десетак година, вредност је била негде око 2,5 милиона евра, што је за наш буџет велика ствар.

Оно што ће обрадовате најмлађе становнике општине али и оне старије житеље јесте изградња парка испред Дома културе. Шта је предвиђено овим пројектом и када ће кренути радови?
-Кад причамо о парку који сви ишчекујемо јавна набавка ће бити расписана током септембра месеца. Ако све буде текло по плану Коцељева и њени грађани добиће парк какав заиста заслужују. Биће уређен плато испред Дома културе са фонтаном и парковским мобилијаром, зеленилом, простором за игру у неколико сегмената са адекватним садржајем намењеним различитим старосним узрастима....имаће све оно што једна зелена оаза треба да има. Биће модеран и безбедан. Покушавамо такође да уредимо и околину самог парка односно зграду Дома културе и улицу Милована Глишића како бисмо добили један репрезентативни део. Реконструкција и изградња парка ће бити преко 30 милиона динара.
В.Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa