Инфо

15. јул 2021.15. јул 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Центар за стучно усавршавање Шабац шири знање

Парк науке богатији за нове инсталације

Ботаничка слагалица и Магнетни сто, две нове инсталације Парка науке у ЦСУ. Пројекат је остварен у сарадњи са Центром за промоцију науке, а идеја је да Парк науке постане стециште ђачких екскурзија
Поводом Националног дана науке, на дан рођења Николе Тесле, 10. јула, Парк науке у Шапцу постао је богатији за две нове инсталације, Ботаничку слагалицу и Магнетни сто.

-Ботаничка слагалица указује на то које су заштићене, ретке и ендемичне биљке у Србији, док магнетни сто показује како различити материјали другачије реагују на спољашње магнетно поље, односно неки могу бити привучени магнетом, а неки не - истакла је Ивана Богићевић стручна сарадница ЦСУ.
Ученици Основне школе “Стојан Новаковић” са наставницом Маријом Ћерић први су имали прилику да виде нове инсталације у Парку науке. Овај вид едукације веома је значајан за основце како би стекли комплетније знање о природи, природним појавама и екологији.

-Интерактивна инсталација, Ботаничка слагалица, омогућава деци да примене своја теоријска знања стечена у школи. Велики број приказаних биљака се и налази у нашем окружењу. Посебност је да су то биљке које су заступљене у Србији, али има и оних које долазе из других крајева. Како наша школа има ботаничку башту сада могу да обједине знања, да виде биљку у природи и у Парку науке сазнају више о њој. На тај начин деца добијају ширу слику – истиче наставница Ђерић и додаје да у оквиру наставе планира да организује теренски час где су ђаци као један од задатака добили да „споје“ биљку из ботаничке баште и реплику на слици.

Пројекат је остварен у сарадњи са Центром за промоцију науке, а идеја је да Парк науке постане стециште ђачких екскурзија.

- Иако је падндемија утицала на све, побољшање епидемиолошке ситуације нам је омогућило да смо имали две екскурзије, а имамо и неколико најављених посета током лета. У плану је виртуелна шетња кроз наш Парк и очекујемо да ће то бити завршено до октобра. Укупан број инсталација је сада 36, на шта смо веома поносни – навео је директор ЦСУ Бранко Филиповић.
M. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa