Инфо

15. јул 2021.15. јул 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА САБОРНОГ ХРАМА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА

Светила док постоји свет

Данас је свечано прослављена слава Саборног храма Светих апостола Петра и Павла. Светој архијерејској литургији коју је служио владика Лаврентије, присуствовао је градоначелник Шапца др Александар Пајић са сарадницима, гости и верници.

- Свим суграђанима желим срећан празник, да га славите на многаја љета, у добром здрављу и радости и да вам Господ подари небеске дарове, благословио је владика Лаврентије.
У току литургије, рукоположен је ђакон Раде Михаиловић у чин свештеника.

- Ово је велики, посебан дан у мом животу, који сам чекао 14 година као ђакон најпре у Мајуру, а потом у Саборном храму. Надам се да ће Господ услишити моје молитве и дати ми снаге да водим своје парохијане на духовном путу, рекао је свештеник Михаиловић.

Након литургије, уследио је опход око храма и резање славског колача.

- Ово је велики дан за овај храм и верни народ, за наш град и целокупну хришћанску цркву кроз историју до краја света. Свети апостоли Петар и Павле првоврховни су апостоли зато што су се издвојили од других апостола, међу великима, већи. Апостол Петар је међу дванаест Христових апостола, а Павле је тринаести апостол зато што је ушао у апостолство након Христовог вазнесења, рекао је прота Милош Петровић.

Уз овај празник везују се лепи, народни обичаји, као што је паљење петровданских лила.

- Обичаје треба неговати и чувати их, али је вера претежнија. Обичаји дођу и прођу, а вера стоји. Вера је темељ и путоказ нашег живота, а апостоли Петар и Павле су светиљке које нам показују у ком смеру би требало да ходимо и како би требало да се односимо према Богу и једни према другима. Светила вере, свети апостоли Петар и Павле, пострадали су у Риму, крајем седме деценије 1. века, у време прогона хришћана од стране цара Нерона. Од првих времена после страдања, црква их је прославила и прихватила за свете, за људе који су Христову веру пронели широм тада познатог света због чега их славимо и данас и славићемо их док постоји свет, додао је прота Петровић.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa