Инфо

15. јул 2021.15. јул 2021.
ДОГАЂАЈИ

Никад заборављен 7. јули 1941.

Пре 80 година бунтовнички народ – Срби – први у поробљеној Европи, побунио се против фашизма и Хитлерове хегемоније, и то баш на Ивањдан, 7. јула 1941. на вашар у Белој Цркви, општина Крупањ. Тај бунтовник са још неколико својих истомишљеника и родољуба био је Жикица Јовановић – Шпанац, борац са шпанским искуством.

Бунтовна Србија никада није мировала, стално се борила за своју слободу, дизала устанке и буне само да буде свој на своме. У свим тим бунама и устанцима Мачвани, Рађевци и други били су стални учесници. Тако је било и 1941. године. У Другом светском рату њих осморица бораца из овог краја “зарадили” су највеће борачко звање – НАРОДНИ ХЕРОЈ, а осамнаесторо су као првоборци “Споменицу 1941.”
Слободарски дух народа овог краја исказује се сваке године окупљањем на месту где је Жикица Јовановић испалио први устанички хитац и позвао све родољубе на борбу против окупатора, у Белој Цркви испод историјске липе. Ту се окупљају грађани и бројни гости из више крајева бивше Југославије, да се сете палих бораца и да положе венац. Из Шапца било је преко двадесет грађана у организацији Градског СУБОНОР-а, који су такође положили венац.

Све присутне, као домаћин поздравио је председник општине Крупањ Иван Исаиловић и врло пригодним речма говорио о 7. јулу и овом крају и борби за слободу.

Чињеница је да је време велики фактор у животу уопште и да се током времена многи проблеми решавају. Народни устанци из 1804, 1815. и 1941. године сви су у истом рангу, са истим циљем дизани и са свим оним што носи сваки рат. Ми данас доста свечано обележавамо Први и Други српски устанак, што је нормално. Овај трећи устанак из 1941. године некако губимо неоправдано дах, доста скромно га обележавамо, неки медији га и не помињу, све мање грађана посећује устаничку Белу Цркву. Није за веровати да смо се за 80 година уморили од сећања на дела палих бораца за нашу слободу, а радо се сећамо других догађаја који нису у овом рангу. Зашто?
На овогодишњем обележавању јубиларне годишњице устанка говорио је и председник СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић.

У односу на раније године обележавање 7. јула – ове године по броју присутних било је релативно скромно али, ипак, врло свечано. Свечаност су увеличали својим програмом драмски уметник Љепомир Ивковић и оперски певач Оливер Њего, бурно поздрављени од присутних.

Шабачку делегацију у Белу Цркву водио је председник ГО СУБНОР-а Шабац Владимир Нинковић. После Беле Цркве Шапчани су посетили и Тршић.
С.Стојановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa