Инфо

22. јул 2021.22. јул 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ЗА ВИКЕНД ДЕСЕТЕ ШАБАЧКЕ КОЊИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ

Празник галопа на Шабачком хиподрому

Свечаности почињу у петак дефилеом коњаника и фијакера од Шабачког хиподрома до Шабачког позоришта. Поред традиционалних садржаја, као што је “Лејдис деј” и избор за најшармантнију даму, посебан програм је предвиђен за најмлађе. Оба тркачка дана стартују од 15.00 часова
Најзначајнији галопски догађај одржава се овог викенда на Шабачком хиподрому. На десетим Шабачким коњичким свечаностима трчаће се 11 трка, за које је пријављено 94 грла.

Историја и традиција
Традиција коњичког спорта у Шапцу дуга је два века.
Прве коњичке трке у Шапцу одржавале су још 1820. године, а простор коришћен за ову намену био је од Дударе до Железничког моста. Ту се трчало све до 1925. године.
Први коњички клуб у Шапцу основан је 1888. године, под именом „Коло јахача Кнез Михајло“.
Ово ће бити 10. Шабачке коњичке свечаности. Прошле године нису одржане због епидемијске ситуације.
Меморијал Краља Александра установљен је 1932. године, а у Шапцу се трчи од 2008.


Најважније трке свакако су Шабачки дерби, који ће се трчати у петак, и Меморијал Краља Александра који је у суботу. Поред богатог галопског програма публику очекују и бројни други садржаји.

Свечаности почињу у петак дефилеом коњаника и фијакера од Шабачког хиподрома до Шабачког позоришта. На програму тркачког дана у суботу је шест галопских надметања, а у недељу пет.
Жреб за стартна места у две најважније обављен је у уторак у Дуњића кући.

Председник кк џокеј клуб шабац: др Александар Перановић


-Пред нама су можда и најзанимљивије и најбогатије Шабачке коњичке свечаности. Верујем да ће у два дана 94 галопера показати своју најбољу физичку спремност и квалитет. Стаза на Шабачком хиподорому је једна од најбољих у Србији, рекао је председник Коњичког клуба “Џокеј клуб Шабац” др Александар Перановић.

Подсетио је да шабачки крај има најбогатију традицију у одгоју коња, такмичењу и генерално у коњарству. То је један од разлога што је КК „Џокеј клуб Шабац“ као важан циљ себи поставио да што више деце доведе на Хиподром.

Поред Шабачког дербија у петак ће се трчати и Женска миља, трке за двогода грла и трке категорија и хандикап. Другог дана уз Меморијал ће се трчати и Двогодачки куп у ком ће учествовати шест двогодих галопера, од којих се очекује да следеће године буду носиоци трогодих програма. Грла од три године и старија ће се надметати у супер спринту, а на програму је и Шабачка миља.

-Имамо доста увезених грла из Ирске, Немачке, Енглеске, Француске. Поред тога што су квалитетни у надметањима оставиће и завидан ниво у приплоду. Хвала нашим предузетницима и фирмама које су стале иза пројекта Шабачке коњичке свечаности, који су помогли да оне буду на једном високом нивоу. Урадили смо, за прошли тркачки дан, комплетну трибину, а сада и пут кроз цео Хиподром. Тиме је безбедност гледалаца на још вишем нивоу, али је и олакшан рад свима који су свакодневно на Хиподорму и раде и тренирају са коњима, и захвалио се сарадницима: Туристичкој организацији Града Шапца, Граду Шапцу, тренерима, власницима, џокејима и свим другим људима који раде на Хиподрому.
Поред традиционалних садржаја, као што је “Лејдис деј” и избор за најшармантнију даму, посебан програм је предвиђен за најмлађе.

в.д. директорка тош-а: Нађа Глигорић


-Коњичке трке су симбол Шапца. Шабачке коњичке свечаности су једна од традиционалних манифестација у календару ТОШ-а. Наставили смо добар тренд и потрудили се да и ове године обезбедимо богат програм. Поред шест трка, за суботу је предвиђен и Базар старих и уметничких заната, представиће нам се КУД “Абрашевић”, Шабачке мажореткиње, волижери, а све то уз посебну зону за децу. Наше најмлађе суграђане очекују аниматори и бројни занимљиви садржаји. Другог тркачког дана, у недељу, очекује нас и “Лејдис деј”, а девојке ће носити шешире Модног студија “Ана Марковић” из Крагујевца. За најшармантнију даму, по одлуци стручног жирија, припремљене су вредне награде, рекла је директорка ТОШ-а Нађа Глигорић и позвала све суграђане да за викенд дођу на Хиподором.
Манифестацију подржава и Град Шабац. Градоначелник Шапца Александар Пајић је истакао да је Шабац град спорта и да са задовољством подржавају овакве манифестације.

градоначелник шапца: др Александар Пајић


-Имамо две јако битне трке: Шабачки дерби и Меморијал Краља Александра. Шабац је град у ком је основан први коњички клуб 1886. године и Шабачки хиподром је место где треба сви суграђани да дођу. Има шта да се види. Шабачки хиподром је место добрих сусрета, било је, биће и идемо ка томе да заузима једно од најзначајнијих места у коњичком спорту у Републици Србији. Град Шабац ће увек подржавати овакве манифестације. Окупљање великог броја наших суграђана који воле коње и коњички спорт јесте нешто што Град треба да подржава и тако ће увек бити, рекао је градоначелник Пајић.

Фото: Глас Подриња


Оба тркачка дана стартују од 15.00 часова. Улаз је 200 динара за одрасле, док је за децу бесплатан.
Организатори су позвали све грађане Шапца, али и из целе Србије да присуствују најванијем галопском догађају ове године у нашој земљи. Шабачке коњичке свечаности сваке године доведу више хиљада посетилаца на Шабачки хиподром.
М. М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa