Инфо

22. јул 2021.22. јул 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији

Изградња 23 стамбене јединице за рањиве групе становништва у Шапцу

Град Шабац један је од 19 градова и општина чији је пројекат ,,Подршка за самосталан живот - нови почетак” подржан. Пројектом је предвиђена изградња 23 стамбене јединице за рањиве групе становништва. Куће ће након изградње бити опремљене неопходним намештајем и опремом за домаћинство
Градоначелник Шапца др Александар Пајић и менаџер пројекта ,,Подршка за самосталан живот - нови почетак” Ана Маринковић у Клубу посланика, 19. јула, присуствовали су церемонији доделе споразума о донацији средстава за реализацију пројеката подршке социјалном становању и активној инклузији.
Град Шабац један је од 19 градова и општина чији је пројекат ,,Подршка за самосталан живот - нови почетак” подржан. Пројектом је предвиђена изградња 23 стамбене јединице за рањиве групе становништва. Куће ће након изградње бити опремљене неопходним намештајем и опремом за домаћинство.

Такође, биће примењене мере активне инклузије за све кориснике пројекта. Европска Унија укупно је предвидела 10,2 милиона долара за реализацију ових пројеката, а Граду Шапцу је опредељено 740.000 долара. Период имплементације је 16 месеци.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да поред интензивне сарадње са својом државом, Град Шабац сарађује и са Европском Унијом јер је интерес Шапчана изнад свега.

На догађају на ком је обележен почетак спровођења пројеката социјалног становања и активне инклузије шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакли су важност овог пројекта.

Донација Европске уније омогућиће изградњу, куповину и реконструкцију социјалних станова и кућа и тако обезбедити кров над главом 421 породици са око 1.500 чланова. Пројекти обухватају припаднике ромске националне мањине, жене жртве породичног насиља, особе са инвалидидтетом и младе без родитељског старања.

Уз стамбена решења, предвиђена је и помоћ у образовању, запошљавању, самозапошљавању и приступу социјалним услугама, што осигурава одрживост програма помоћи породицама које живе у неадекватним условима и у ризику од сиромаштва.

Деветнаест изабраних пројеката се реализује у оквиру програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији”, за који је Европска унија издвојила 27 милиона евра.

Програм „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији” спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и у сарадњи са Министарством за европске интеграције.
Кабинет градоначелника Шапца/УНОПС

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa