Инфо

22. јул 2021.22. јул 2021.
Мачванима киша корисна
ВРЕМЕ И УСЕВИ

Мачванима киша корисна

Мачвански ратари, који су пре неколико недеља нестрпљиво гледали у небо, забринути за своје усеве, коначно су одахнули. Кишовито време, протеклих неколико дана на простору свих атара у селима општине Богатић, позитивно је утицало не само на биљке већ и људе. Невремена на срећу није било.
Дужи сушни период, право тропско време, добро су исушили земљиште, тако да је блага киша, протеклих дана добро дошла као освежење. Овдашњи ратари који прате развој биљака, кажу да је вода пријала свим усевима, а посебно кукурузу и соји који у овом крају заузимају највеће површине. Издвајамо коментаре пољопривредника о изузетном значају кише за кукуруз, тамо где су агротехничке мере примењиване на време и у потребном обиму.

-Овај усев је осекао род и у току је наливање зрна, што без кише не би било могуће. Будући да је земља била прилично исушена, кише без непогода никад доста. Надамо се да ће ова фаза развоја биљке проћи како је потребно и с те стране неће бити проблема код приноса кукуруза. Ипак, за неке биљке киша ће само поправити стање, али ће дужи сушни период оставити трага на приносе, каже Милан Поповић из Мачванског Метковића.

Слично размишља и његов земљак Никола Вешић, који додаје да се ефекти благе али обилне кише на овим просторима већ примећују.

-Кукуруз, соја и остале биљке као да су прогледале, а свежину коју је донела киша, осећају и људи. Лакше се дише ових дана, истиче он.

Неки листови кукуруза од доњег дела стабљике, нагоре, око пола метра су се скоро сасушили. Ту ће примећују ратари бити слаба вајда од кише, али доста је оних њива где је усев очувао модро-зелену боју и киша ће допринети да очува виталност и обезбеди солидне услове за завршетак вегетације. Више клипова на једној стабљици кукуруза, најбоље је сведочанство да је добро одсекао род. Ратари су, укупно посматрано сада већи оптимисти у коначно пуне чардаке жутог злата.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa