Инфо

13. октобар 2011.13. окт 2011.

ЗАКОН ДОБАР, ПРИМЕНА ЛОША

У Србији годишње у просеку 40 лица изгуби живот и око 1.000 се тешко повреди на радном месту. Лоша примена Закона о безбедности и здрављу на раду најчешћи је узрок овакве статистике. Рад „на црно“ такође велики проблем
На територији Мачванског округа, у првих девет месеци ове године, догодиле су се 33 тешке повреде на раду, највише међу грађевинарима и радницима у индустрији. И поред права и обавеза јасно дефинисаних Законом о безбедности и здрављу на раду, непоштовање законских одредби углавном од стране послодаваца, узрок је великог броја повређивања.
- То се догађа у делатностима које су високоризичне. Најчешће повреде су у области индустрије и грађевинарства мада и гране саобраћаја и пољопривреде нису занемарљиве по питању повреда на раду. Ипак, грађевинарство је на првом месту и у свету. У Србији постоје доста добри Закони и подзаконска акта који регулишу управо ову област са становништа безбедности и здравља на раду. Усвајањем Уредбе о привременим и покретним градилиштима, чија примена почиње ових дана, по први пут ове године извођачи и инвеститори у примени мера наступају заједно. Извођач мора да пријави градилиште, да га обезбеди у складу са елаборатом о уређењу који у свим ставкама треба да буде у складу са прописима. Инвеститор ангажује координаторе који морају бити лиценцирани односно стручно оспособљени да заједно са извођачем наступе у обезбеђивању свих потребних мера у циљу заштите здравља, радне способности радника и спречавања повреда на раду. Сву документацију дужни су да доставе минимум осам дана пре почетка радова инспекцији.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa