Инфо

13. октобар 2011.13. окт 2011.
СПОРТИСТИ КОЈИ СУ ОДЛУЧИЛИ ДА БУДУ АКТИВНИ У ПОЛИТИЦИ

ИЗ СПОРТА У ПОЛИТИКУ

Јавност готово једногласно каже „не“, неко оцењује као потез који доноси више штете него користи њима самима, но, спортисти који се одлуче на „трансфер“ у политику кажу да тиме показују друштвену одговорност
Политичари су улазили у спорт са жељом да добију подршку јавности која је у највећем обиму присутна на спортским надемтањима. Управљање спортским колективима они виде као одличан начин да се докажу као лидери, и истовремено придобију подршку већег броја људи наклоњених том клубу/репрезентацији.
Политичари су део спорта, али неретко трансфер иде и у супротном смеру. Много је врхунских спортиста, који по завршетку спортске каријере, или у току ње, отпочињу политичку. Кренимо од фудбала. Љубитељима најважније споредне ствари на свету сигурно су позната имена: Жорж Веа, Олег Блохин, Ромарио, Бебето, Мирослав Чиро Блажевић, Роман Павличенко.
Либеријац, најбољи стрелац Лиге шампиона, и по избору ФИФА, најбољи играч 1995. године, освајач највећих клупских трофеја, и један од најбољих играча који нису играли на Мундијалу, Жорж Веа, по завршетку каријере, одлучио је да се врати у своју државу, разорену грађанским ратом. Основао је партију под називом „Конгрес демократских промена“ (КДП) и кандидовао се на председничким изборима 2005. године. У првом кругу, Веа је добио велику подршку гласача, али је у другом ипак поражен од тренутне председнице Елен Џонсон Сирлиф. Мањак искуства и слабији ниво образовања у односу на противника, процењени су као кључни за политички пораз великог фудбалера. Веа и даље није одустао од политике, партиципираће активно и на овогодишњим изборима, али овај пут као кандидат КДП за потпредсеника Либерије.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa