Инфо

22. јул 2021.22. јул 2021.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Још једном се ушло дубоко у сезону жетве без познате откупне цене пшенице. Када се коначно сазнала цена, пред сам крај жетве и видело да су приноси изнад очекиваних, експресно се кренуло у акцију обарања цене, донете само неколико дана раније.
Да ли је добар род, разлог да се умањи цена, и уколико је то модел зашто није примењиван у годинама лоших приноса, да се увећа цена? Да ли је то у духу добре пословне праксе? Да ли је то морално? Да ли је то у интересу наших пољопривредника и њихове деце?
Морају ли се људи за своја права борити по моделу из Штитара, где се за цену дебатовало до граница физичког обрачуна. Да ли паор који је на + 38 по вашим мерама и преко 40C° по мерилима у сваком дворишту или машини, жњео и довезао вам на ноге, да буде опет опљачкан. Где сте сада господине Недимовићу да реагујете? Опет исти проблеми, исти актери, и опет нема системских решења. Министар сте други мандат, дакле годинама и ништа нисте решили. Варате се уколико мислите да ћете све проблеме решити са неколико повољних кредита и експресно исплаћеним субвенцијама шачици воћа “буна”, као што је случај био не тако давно. Неће се тако решити проблеми села које изумире.
Проблеми су превелики, а нису баш сви на продају велика је већина домаћина којима образ и дедовина нису предмет трговине, али јесу светиња за коју ће се борити и које ће бранити.
Позивамо вас по ко зна који пут да радите свој посао. Апелујемо да заштитите пољопривреднике од мешетарења и сецикеса. Подсећамо вас да сте им од предходне жетве до сада увећали цену семена, заштите, прехране, горива. Све инпуте за производњу су скупље, једино сте умањили субвенције. У овој констелацији односа село не може да опстане.

РЕСОРНИ ОДБОР ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ ГГ ОПСТАНАК

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa