Инфо

22. јул 2021.22. јул 2021.
Локална заједница креира савремену уметност града
Филип Ковачевић, кустос и историчар уметности о Резиденцијалном програму за визуелне уметнике Културног центра

Локална заједница креира савремену уметност града

Полазиште Резиденцијалног програма за визуелне уметнике Културног центра је да се кроз нов пројекат оствари комуникација на релацији уметник-публика. Боравком ствараоца са регионалне, или домаће уметничке сцене у Шапцу град би добио дело као производ синергије сензибилитета креатора и духа града
Шабац често носи епитет града првина, новина, другачијег културног идентитета, посебног духа и сензибилитета. Проевропски орјентисан са снажним локалним карактером и менталитетом вешто инкорпорира традицију и модерност. Од господара Јеврема, до скулптура савремене уметности град је карактерисан уметношћу која је на нивоу свакодневице остварује интеракцију са суграђанима и гостима Шапца. У дужем временском интервалу, није сам коначно дело доступно свима, већ и сам процес стварања, а о идеји и реализацији различитих пројеката разговарали смо са Филипом Ковачевићем, историчаром уметности и кустосом Културног центра.

Марко Црнобрња: Memories


Млади локални уметници окосница
-Локална заједница је веома лепо реаговала на прве мурале, јер су били ангажовани млади шабачки уметници. Они су имали прилику да оставе свој ауторски печат у родном граду. За све је било посебно искуство настајања уметничког дела, процес који се одвијао пред очима суграђана у јавном простору. Намера нам је да демистификујемо уметност, да цео процес буде приближен ширем аудиторијуму који сагледава како уметници стварају. За све је то била добитна комбинација. Морам да напоменем да је посебност што се ради о савременој уметности, а она је веома ретка, не само у Србији, него и у региону. Ову информацију добијамо и од етаблираних уметника и познавалаца стваралаштва - истиче Филип Ковачевић напомињући да КЦ континуирано ради на пројектима, те да се труде да одрже завидну уметничку продукцију у граду. Поменута сарадња са младим ствараоцима била је увертира у програме који ће уследити. Посебно је поносан на Резиденцијални програм Културног центра за визуелне уметнике који се реализује од 2017. године.

МАРКО ВУКША: Дијалог


-Радионица скулптуре на Старом граду 2015. године је била први већи подухват када је у питању визуелна уметност у јавном простору. Четири шабачка вајара млађе генерације тог лета је стварало своје скулптуре. Дане Унчевић, Ђорђе Зечевић, Давид Јовановић и Милош Благојевић су пред суграђанима креирали дела. Она су касније пронашла своје место у граду, испред јавних установа (Музичка школа, Школа примењених уметности, Анекса Библиотеке и Међуопштинског историјског архива). Консултовали смо градске урбанисте и архитекте, јер је неопходно да се пронађе адекватан простор за скулптуре како би биле део амибјенталне целине, али и оплемениле простор. Након успеха одлучили смо се да променимо концепт, те је уведен Резиденцијални програм Културног центра за визуелне уметнике.

Комуникација са грађанима
Полазиште је било да се кроз нов пројекат оствари комуникација на релацији уметник-публика. Боравком ствараоца са регионалне, или домаће уметничке сцене у Шапцу град би добио дело као производ синергије сензибилитета креатора и духа града.
-Веома је важно да се повежу институције, уметници, сцена, град са својим ресурсима, Министарство културе, приватне компаније као донатори и партнери. Та повезаност је била кључна у продукцији уметничког дела. Град на овај начин добија један репрезентативан рад у свом јавном простору, постаје лепши и уређенији, јер се стварају нови погледи и интерпретације естетике. За уметника је бенефит, осим хонорара и могућност, привилегија да се његово дело нађе у јавности. Учешћем компаније излазе из својих стандардних оквира пословања, дају допринос у домену стваралаштва. А локална уметничка сцена размењује идеје, искуства. Први гост нашег Резиденцијалног програма био је словеначки вајар Рок Богатај чији рад (Пин дроп) се налази на улазу у Велики парк као део ширег контекста и промишљања аутора о мапирању света. Интеракција Рока са уметницима, ученицима Школе примењених уметности је веома драгоцена током његовог боравка у граду, а то је и суштина. Рад је финални део, а све што га прати је непроцењив дар - додаје Ковачевић и као посебност издваја учешће привредника у креирању уметничког дела.
-Сваке године смо имали подршку локалних компанија. Трудили смо се да пронађемо привреднике који раде са одређеним материјалима, како бисмо на најбољи начин реализовали идеје. Морам да признам да смо увек наилазили на максималну подршку, сарадњу и посвећеност. Запослени су давали свој максимум и они су својим учешћем постали коаутори дела. Решење је уметника, а они су ти који замисао претварају у дело. Свест компанија о стваралаштву се мења, те схватају да дају допринос заједници. Овај вид сарадње се одлично одгледа у скулптури Мемориес у парку код Соколане. Кроз причу о детињству као најдрагоценијем делу живота сваког од нас, вратили смо дух заједништва и имамо заокружену целину сарадње, заједничког деловања.

РОК БОГАТАЈ: Пин дроп


У оквиру Резиденцијалног програма Културног центра за визуелне уметнике за 2021. годину у Бенској бари (улица Краља Петра I) на стамбеној згради осликан је мурал под називом „Кринови“, ауторке је Љиљане Шушњеварић Арбајтер, уметница из Београда.
-Идеја је била да се мој уметнички сензибилитет и окружење уклопе. У близини се налази и скулптура Фабрика, аутора Бране Николића, те је намера била да креирамо једну целину. Како се ради о центру града, тако је и композиција урађена. Главни елементи су људи, као срж Шапца и кринови који се налазе на грбу - истакла је Љиљана Шушњеварић Арбајтер.


Локална традиција и пулс града у фокусу
Приликом одабира дела, посебна пажња посвећена је локалној традицији, естетици града и локацији. Инфраструктурна и институционална подршка је важна, али суграђани дају финални суд промишљањем.
-Уметничка дела у јавном простору припадају свима нама и постају део наше баштине о којој треба да бринемо. Иако некада постоји доза отпора према новом, али Шапчани чувају уметност, те нисмо имали никаквих оштећења на скулптурама и муралима. Све поменуто нам је дало ветар у леђа да наставимо са пројектом и 2019. године нов изглед је добила Бенска Бара - појашњава Ковачевић инфраструктурно најзахтевнији Резиденцијални програм. Градско језгро је у знатној мери реконструисано и естетски обликовано спајајући актуелни тренутак радова и прошлости великог насеља.

БРАНИСЛАВ НИКОЛИЋ: Фабрика


Уметничка дела у јавном простору припадају свима нама и постају део наше баштине о којој треба да бринемо. Иако некада постоји доза отпора према новом, али Шапчани чувају уметност


-Бранислав Николић, један од најреферентнијих шабачких уметника, стварао је дело за одређени део града. Његов рад Фабрика морао је да буде у координацији са радовима који су се тада одвијали у Бари. Скулптура је ливена на самој локацији, те је то био посебан подухват. Након Фабрике радили смо скулптуру Дијалог, академској вајара из Београда, Марка Вукше. Дијалог је Савској авенији даје посебан акценат. Тај простор нуди могућност уметничке „интервенције“. Последњи пројекат у низу је мурал Кринови, те тренутно у граду има осам мурала и осам скулптура. Сва ова дела дефинишу простор на нов начин и дају посебан печат Шапцу. Гледамо шири контекст, јер желимо да за 20, 30 година видимо да је оно што смо оставили иза себе заиста вредно - закључио је Филип Ковачевић.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa