Инфо

6. август 2009.6. авг 2009.

РАЊЕНИ МИШАРСКИ ОРАО

За време прве окупације Србије од октобра 1915. до октобра 1918. године, припадници аустроугарске жандармерије, или “Шуцкори“, како их је народ звао (Сцхутз Цорпс), оштетили су споменик Карађорђу и мишарским јунацима, на тај начин што су га гађали из пушке и погодили тачно у грло, тако да је годинама зјапила отоврена рупа. Старији Мишарци су нам причали ко је то и како учинио, а после завршетка рата по том предмету се водила и некаква истрага.
Приликом припрема за прославу 150. годишњице Првог српског устанка и боја на Мишару, овај споменик је такође био ревитализован, уклоњена ограда од кованог гвожђа, а “рана“ на грлу двоглавог орла заливена, тако да се данас не познаје. Можда је није требало ни заливати, како би и даље сведочила потомцима о нељудском односу према споменицима једног народа који је само бранио своју слободу.
После овог реновирања, споменик је дуго био без икакве ограде вероватно по угледу на народну скупштину и стари краљевски двор, око којих су биле веома лепе ограде, израђене квалитетно од кованог гвожђа, па су и оне уклоњене, а чули смо доцније да су их неки високи руководиоци из бивших република употребили за ограду својих “скромних“ кућа...

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa