Инфо

13. октобар 2011.13. окт 2011.
ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О ЗАКУПУ ДРЖАВНОГ ЗЕМЉИШТА

4 МИЛИОНА ЕВРА ЗА ЈАБУКЕ

Од понуђених 279 хектара, путем јавног надметања, закупљено 138 хектара земљишта. српска фирма са словеначким капиталом “Уло фрут“, закупила је 113 хектара на 20 година за подизање вишегодишњег засада јабуке. Остали закупи на период од једне до три године
У шабачкој Градској управи, прошлог петка, између Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде и пет закупаца: три пољопривредна произвођача и две фирме, потписани су уговори о закупу државног пољопривредног земљишта. Закуп је обављен према програму који је први пут спроводио град Шабац.
Градоначелник Шапца Милош Милошевић истакао је важну улогу Града у реализацији посла. Према његовом мишљењу, воћарска производња у шабачком крају добила је значајан подстрек и шансу за обимнији развој и пласман на домаћа и инострна тржишта. Како је оценио представник Министарства пољопривреде Зоран Кнежевић, директор Управе за земљиште, значајно је што на овај начин пољопривредници повећавају своје поседе и тако постају конкурентнији, ангажује се додатна радна снага и повећава профит.
- Важно је и то што се новац од закупа користи за заштиту и уређење пољопривредног земљишта. Конкретно, 40 одсто новац од закупа остаје у локалној самоуправи, која може да конкурише код Министарства пољопривреде и оствари значајна средства за заштиту и уређење земљишта, напоменуо је Кнежевић.
По речима једног од закупца, сувласника фирме “Уло фрут“, Франца Резара, планирана су улагања од 35.000 евра по хектару закупљеног земљишта. Реч је о савременој сорти јабука и производњи модерном механизацијом која, осим опреме високе технологије, подразумева противградну заштиту и систем за наводњавање.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa