Инфо

29. јул 2021.29. јул 2021.
Дводеценијски јубилеј
БИЉАНА КРСТИЋ И „БИСТРИК“ ПРЕД ШАПЧАНИМА

Дводеценијски јубилеј

Етно спектакл у Шапцу. Две деценије Бистрика. Спој више музичких праваца настао у освит новог века. Љубав према етно музици дар мајке
Етно музика је правац који у претходним годинама, можда и деценијама бележи значајан раст популарности на нашем подручју. Звуци оваквог мелоса миришу на давна времена и чини се најјасније осликавају традицију која преточена у ноте дотиче душу чак и код оних који вербалне сегменте традиције не познају. Конкуренција и на етно сцени се увећава, међутим прохујала десетлећа јасно указују да се са врха не могу макнути Биља Крстић и бенд „Бистрик“ који ће ускоро радост великог, важног јубилеја поделити и са Шапчанима.
-Неће то бити концерт етно музике, већ истински етно спектакл бенда јединственог музичког израза. Посетиоци имају прилику да осете срж овог правца у изведби једне од најзначајнијих етно група на Балкану. Концерт је омаж сјајних деценија у којима Биља и њен бенд стварају и наставак предконцертних активности које најављују традиционални Интернационални шабачки блуз и џез фестивал – истакао је Драган Петровић из „Блуз и џез удружења“, једног од коорганизатора концерта.
Богом дати уметнички таленат увео је Биљану Крстић у свет уметности. Одувек материјално необезбеђен простор попут магнета привлачио је рођену Нишлијку и није могла одолети. Оцене су говориле да се може развијати у било којем обрзазовном правцу, али истински избор је правила само између певања, односно музике и сликарства. Нема дилему да би, да није у музици, свој израз проналазила уз платно и штафелај.
Отац је био железничар, усађујући јој љубав према возовима, звуку пиштаљке као интроу одласка са перона, фигуративне и буквалне, док је загрљај музике осетила певајући са мајком песме њеног краја. Кроз стихове најдражег гласа детињства заинтересовала се за изворну музику и изворне записе прошлости. Пре студија истраживање је било страст коју колико може реализује у слободно време из доступних извора, да би пресељајем у престоницу закорачила у другачији правац. Пловила је умешно токовима рокенрола, попа, изграђивала се кроз култне бендове и храбре искораке у соло каријери, о чему ћемо више писати у наредном броју.
Диплома Факултета музичке уметности одвела је Биљану Крстић на Радио Београд, место музичког уредника, чиме је добила прилику да преслушавањем богате архиве реномиране медијске куће оживи давну, а опет непресушну страст ка изворним звуцима. Уживајући у дару других, пожелела је да оснује своју групу која ће афирмисати онда још увек правац у повоју.
У освит новог доба, када су обједињени нова деценија, век и миленијум, формирана је група „Бистрик“. Године 2001. настали су прве нумере бенда без претензија да се високо позиционира на музичкој сцени, већ да споји склоности чланова ка истом звуку. Пролазиле су године, носачи звука су забележили шест албума, слободног времена било је све мање. Не само да је „Бистрик“ забележио велике успехе у региону, већ је завредео позиве са свих континената доказујући да комбинација изворних звукова махом балканских народа уз упливе других жанрова, може „опити“ и далеке културе од Белгије и Немачке до Аустралије, Индонезије и Балија.
Свака година, концерт, гостовање, контакт са поштоваоцима, сваки утицај који је обликовао Биљанин музички опус, осликан је кроз стваралаштво „Бистрика“ и спој различитих традиција учинио их јединственим и траженим. Пред Шапчанима ће део онога због чега их широм планете желе, представити у летњој башти клуба „Стелина“ у четвртак, 12. августа, од 21 час. Организаотори догађаја су „Стелина“ и Блуз и џез удружење Шабац. Улазнице су доступне у клубу који ће и угостити врсне уметнике.

Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa