Инфо

29. јул 2021.29. јул 2021.
mačvainfo.rs

mačvainfo.rs

ОБЕЛЕЖЕН БОЈ НА ДУБЉУ

Вечна слава Србије

Дебитант Никола Остојић нови Војвода Дубљански, а међу школарцима Огњен Лукић. Одржана ликовна колонија. У сеоској цркви служен парастос погинулим и положени венци. Све зачињено богатим културно-забавним програмом
Мачванско село Дубље у коме је 26.јула 1815. године вођен љути бој између српских устаника и турске војске, златним словима је уписано у историју Србије уз вечну захвалност бранитељима отаџбине. Историчари се слажу у оцени да је Бој на Дубљу представљао једну од важних прекретница у Другом српском устанку. Сведочанство о томе потврђено је и прошлог викенда, организовањем традиционалне менифестације Бој на Дубљу у порти сеоске цркве (центар села).
Прво је одржана ликовна колонија и служен парастос погинулима уз полагање венаца. Као и до сада витешка такмичења у више хајдучких дисциплина, успешно су организована за звање младог војводе, а потом и за титулу Војводе Дубљанског у сениорској конкуренцији. Међу осам младих такмичара, победио је Огњен Лукић. Друго место припало је Владимиру Ђурковићу, а треће Миливоју Ћирићу.
Међу старијима победник је дебитант Никола Остојић. Другопласирани Александар Краишник, а треће место освојио је Милош Петрић.
Победницима су уручене хајдучке сабље, пехари и дипломе. Никола Остојић је изјавио да му је ово прва титула, за коју се припремао пет месеци, а учествоваће и на манифестацији „Хајдучко вече“ у Црној Бари.
Оба дана програм је зачињен богатим културно-уметничким програмом.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa