Инфо

29. јул 2021.29. јул 2021.
ДЕСЕТЕ ШАБАЧКЕ КОЊИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ

Ерупција емоција током једанаест трка

Near Poet је победник Меморијала Краља Александра. Петнаестогодишњи Алекса Станаревић на свом Eiskonigu однео је убедљиву победу на Шабачком дербију. Поред трка посетиоци су могли да уживају у богатом пропратном програму, а посебан кутак су имали најмлађи
Десете Шабачке коњичке свечаности одржале су се за викенд. Током два дана посетиоци су могли да виде 11 касачких надметања и најбоља грла која тренутно трче у Србији. Манифестација је најављена у петак дефилеом фијакера од Шабачког хиподрома до Шабачког позоришта.

"Глас Подриња"


Меморијал Краља Александра за част и престиж
Near Poet је победник Меморијала Краља Александра. После несреће која се догодила у суботу, када је Алмин Алић остао без Zoffani’s Dilighta, који је сломио ногу у Шабачком дербију, победа у најважнијој трци је најбоља награда. Победника је до циља водио Алекса Шашић, док тренерске заслуге припадају Бојану Шендековићу. Пехар је победнику предао принц Филип Карађорђевић.
-Веома нам је драго што смо могли да будемо ту и да уручимо пехар. Чини ми се да је ово почетак једне лепе сарадње и традиције. Шабачке коњичке свечаности су једна традиција и благо које се негује. Упркос овим временима, којима је, надам се, крај, наставља се једно лепо дружење, рекла је супруга принца Филипа Даница Карађорђевић.

Град увек уз важне манифестације
Градоначелник Шапца Александар Пајић био је присутан на оба дана Шабачких коњичких свечаности. Предао је и пехар победнику Шабачког дербија.
-Десете Шабачке коњичке свечаности су оправдале очекивања. Поново окупили на Шабачком хиподрому, месту добрих сусрета. Част нам је што је принц Филип Карађорђевић ту и што је уручио пехар победнику Маморијала Краљ Александар. Први пут на Шабачком хиподрому угостили смо неког из краљевске породице. Град ће увек подржавати овако велике и значајне манифестације. Хвала свим посетиоцима који су дошли да гледају сјајне трке током два дана, рекао је Александар Пајић.


"Глас Подриња"


Власник Алмин Алић каже да је за њих освајање Меморијала Краља Александра остварење животног сна.
-Претходни дан је за нас био непријатан. На срећу, џокеји су прошли само са повредама. После Дербија који смо добили са грлом Џафи, ово је за нас била највећа жеља. Ово нам је најдражи пехар у галопском спорту уз Дерби, рекао је власник победника Алмин Алић.
Искусном Алекси Шашићу ово није први освојени Меморијал Краља Александра. Побеђивао је у Београду три пута, али и на првом који се трчао у Шапцу 2008. године.
-Учествовао сам на сваком Меморијалу од када се одржава у Шапцу, али и раније док је био у Београду. Ово ми је пета победа, а осећај је сваки пут одличан. Није постојала посебна тактика. Коња нисам ни знао. Стигао је у Србију пре 15-ак дана. Други јахач га је јахао у трци коју је овде добио на прошлом тркачком дану. Нисам успео чак ни снимак да погледам, али су ми рекли да је коњ много добар и класан. Послушао сам тренерове инструкције и то је било довољно, каже Шашић.
Друго место у Меморијалу заузела је Miss Mazzie, Штале “Шендековић” са Ризваном Сакићем у седлу. Трећа је била Koln Коњичког клуба “РС”, са Сашом Глоговцем, а четврти Spencers Son, Сакиба Хоповца, са џокејом Гораном Мешетовићем.

"Глас Подриња"


Узбудљиво и у другим тркама
Други дан Шабачких коњичких свечаности, отворила је трка ЈП Инфрструктура Шабац, трчана на 1.800 метара, за сва грала од три године и старија из домаћег одгоја. Прво место освојио је Salah Al Din, власника Милана Николића. Други је био Paton Sur, Вујатовића, са Гораном Мешетовиће у седлу. Трећи је кроз циљ прошао Kameni Beely, Даутовића, са џокејом Жељком Илићем, док је четвртопласирани био Орнамент КК “Крајишник”, ког је јахао Алекса Шашић.
Двогодачки куп - Аграр Шетровић освојила је Yabadabadoo, Штале “Милић”, са џокејом Гораном Мешетовићем. Други је био Легионар, Нуха Ватића, са Миланом Конкољем у седлу. Треће место је заузела Keep Queally, Стафана Угљешића, са Иштваном Козмом, док је летврти био X Factor Шефика Зулића, са Алексом Шашићем.
Iron Boy, Крајчиновића, са јахачем Жељком Илић, победио је у Супер спринту - Colne Star. Друго место су поделили Torino Hill и Waslawi, јер су судије рекле да се ради о мртвој трци. Четврто место је заузео Road Lever Александра Јанкуловића са Норбертом Нађем у седлу.
Десете Шабачке коњичке свечаности затворила је Шабачка миља N & G Bakery на 1.600 метара. Прво место је у финишу освојио Magic Man, Штале “Шендековић” са Кристијаном Несијем у седлу. На другом месту је остало Максимилијан ЛП Коњичког клуба “Ластин пут”, ког је јахао Алекса Шашић. Трећи је био Киргиз Алмина Алића, са Миланом Конкољем, а четврти Макс Макси, Милана Николића.

"Глас Подриња"


Драма на Шабачком дербију
Петнаестогодишњи Алекса Станаревић на свом Eiskonigu однео је убедљиву победу на Шабачком дербију. Тријумф је, нажалост, остао помућен падом Kamurah и Zoffany’s Delighta, са џокејима Милошем Милојевићем и Миланом Конкољем.
Коњи су пали један преко дригог и заједно са џокејима остали непомично да леже на стази. Kamurah убрзо устала и вратила се, а по стизању Хитне помоћи на место несреће и Конкољ је устао. Милојевића је Хитна помоћ одвезла на Ургентни пријем Опште болнице, док су Zoffany’s Delighta ветеринари морали да успавају.
Станаревић и Eiskonig победили су и пре 15 дана, такође на трци дана - Меморијалу Стафана Пауновића. Овога пута, на стази од 2.400 метара већ на старту су избили на чело и ту остали до краја. Други је био Ioga Cauvelliere Коњичког клуба “Крајишник”, ког је јахао Шашић, а трећи Disco beats Алмина Алића, са Сашом Глоговцем у седлу. Обзиром да Pocketeer није ни наступила, само ова три коња су и завршила трку.
-Борили смо се заједно до последњег метра. Добили смо надмоћно и испунили жељу навијача. Тактика је била да коња не форсирам много, него да у другом делу стазе кренем. Све сам испоштовао и пехар је у мојим рукама, рекао је Алекса Станаревић после трке.

"Глас Подриња"


Првих пет трка
На програму је било још пет трка. Победу у првој трци “Зорана”, за сва грла од две године без победе, однела је Magical Kiss, штале “Шендековић”, са Дарком Љубомировићем у седлу. Друга је била Магдалена, Стефана и Ненада Угљешић, коју је јахао Милан Николић. Четврта је била Проксима Славена Ристић са џокејом Милошем Милојевићем, а четврта Princess Mia Владана Илића, са Тиком Вујковићем у седлу.
Ice Skate са цокејом Сашом Глоговцем тријумфовао је у другој трци под називом “Ивана”. Друга је била Gloria Gold Драгана Бојичића, са Иштваном Козмом, трећа Red Women, Џанка Бјелака, са јахачем Гораном Мешетовићем, а четврти Hiroshi Мирослава Лазића са Дарком Љубомировићем у седлу.
Shining Girl, Мирослава Пајића, са Козмом, прва је прошла кроз циљ у трци “Тијана”. Друго место заузела је L’orbiquet Небојше Петровића са јахачем Милошем Милојевићем, трећа је стигла Gaugamela из Ергеле “Сурчин” коју је јахао Милан Николић, а четврта је била La Macedonienne Ергеле “Љубичево” са Жељком Илићем у седлу.

"Глас Подриња"


Шешири су поново у моди
Ана Марковић из Крагујевца ове године је била задужена за шешире и фасцинаторе које су носиле даме на “Лејдис деју”. Званично се овим послом бави четири године.
-Дуго се нисам усуђивала да почнем да се бавим послом који сам одувек волела. Шешири нису били популарни у Србији. Када сам осетила да је дошао тренутак одважила сам се. Љубав према послу ме је понела. Када сам почела са израдом није било много посла. Прошло је пуне три године и десио се “бум”. Фасцинатори више нису нешто што се не носи, негу су почели да се подразумевају у одређеним свечаностима. Драго ми је што промоцију имам на хиподрому. За свет је то нешто потпуно нормално, да дама када крене на коњичле трке има шашир. Фасцинатори су у последње време заузели централно место на таквим догађајима зато што имају више варијација на тему. Даме које носе моје моделе су сигурне да могу да их изнесу и сигурност је једини пресудан фактор, то нису ни године ни статус, каже Ана, чије креације носе и неке познате даме.


Победу у Женској миљи - Меморијалу Јездимира Адамовића однела је Varenna Storm Александра и Ане Ружић са џокејом Миланом Конкољем. Друга је била Border War Саше Марковића са Милошем Милојевићем, трећа Stolen Time, КК “Шендековић” са Иштваном Козмом, а четврта је кроз циљ прошла Scarlet Love, такође из штале “Шендековић” са Дарком Љубомировићем у седлу.
После узбудљиве завршнице, Mojito, Алмина Алића, са Сашом Глоговцем, је однео победу у трци Savacium - утешни дерби. Друго место је изборио Алисо КК “Крајишник” са Алексом Шашић. Трећи је био Miami Storm штале “Милић” са Гораном Мешетовићем, а четврта Бабајага Белмина Сејдовића, са Дарком Љубомировићем у седлу.
Шабачке коњичке свечаности су и ове године привукле неколико хиљада људи на Шабачки хиподром. Поред трка посетиоци су могли да уживају у богатом пропратном програму, а посебан кутак су имали најмлађи. Поред КК “Џокеј клуб Шабац” за организацију је била задужена и Туристичка организација Града Шапца.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa