Инфо

5. август 2021.5. авг 2021.
др Јасмина Лазаревић: Схватање опасности од јефтиних  алкохолних пића није довољна

др Јасмина Лазаревић: Схватање опасности од јефтиних алкохолних пића није довољна

МЛАДИ И АЛКОХОЛ

Прво пијанство са 12, зависност са 14

Младе треба што више едуковати о томе шта алкохол може да им направи. Породица треба да буде задужена за то и породица треба да брине о деци. Једном броју њих буде довољно то што су једном изгубили контролу, имали „прекид филма“, касније чули какве су им се све непријатне ствари десиле. Нажалост, буде и оних који дођу поново. Алкохол утиче на моторику, процењивање, координацију, концентрацију, али и на моралне вредности, наводи специјалиста психијатрије Опште болнице Шабац др Јасмина Лазаревић
Није новост да млади пију, опијају се, а неретко заврше и на детоксикацији, односно „испирању“. Забрињава да је доња граница почетка злоупотребе алкохола све нижа. Девојчице не заостају за дечацима, а и једни и други пију углавном у групама и како би били прихваћени од вршњака. Лети је овај проблем посебно изражен, јер деца имају мање обавеза, а више слободе.

Млађи од 16 година којима је због алкохолисаности потребна помоћ, после збрињавања на ургентном иду на одељење педијатрије. Старији одлазе на одељење психијатрије.

-Друштвени проблем
-Последице употребе алкохола су дугорочне и не одражавају се само на организам, него је то друштвена опасност. Већа је могућност извршења кривичних дела, као што су крађе, повећава се агресија, одражава се на породицу. Породица се неко време бори, али се често породице распадају. Насиље у породици скоро увек иде уз употребу алкохола. Јављају се проблеми и на послу. Нема сегмента у ком алкохол не може да направи проблем, каже др Јасмина Лазаревић.


-Коришћење алкохола постоји у неколико категорија, од злоупотребе до тровања алкохолом, док је хронични алкохолизам посебна прича. Када су млади у питању код њих се углавном ради о злоупотреби алкохола. Пробају алкохол, сусретну се са нечим новим, немају адекватне инфомрације о алкохолу, а ни идеју како ће то деловати на њих. Верују да ће им помоћи да се боље осећају и проведу. Алкохол на сваког делује индивидуално. Неко већ има искуства па може да попије више, или има мало већу толеранцију. Индивидуалан је и начин метаболисања алкохола. Млади повуку једни друге. Тако неко узме количину алкохола коју његов организам не може да поднесе и добија се много тежа слика. Клиничка слика тежине пијаног стања има већи распон, наводи специјалиста психијатрије Опште болнице Шабац др Јасмина Лазаревић.

Наша саговорница наводи да млади углавном пију у мањим групама, у кућним варијантама, када је лепше време у парковима или поред Саве. Често је и да пре одласка у неки локал пију до тамо, а када стигну настављају. Посебно је опасно што пију јефтина пића, управо са циљем бржег постизања алкохолисаног стања.

Најмлађи којима је пружана помоћ због злоупотребе алкохола имали су само 12 година, а зависност су неки развили већ са 14


-Схватање опасности од јефтиних алкохолних пића није довољна. Код неквалитетног алкохола постоји могућност и да има метанол алкохола који унет и у малим количинама може оставити озбиљне последице. Младе треба што више едуковати о томе шта алкохол може да им направи. Породица треба да буде задужена за то и породица треба да брине о деци, а не школа или да један родитељ пребацује оговорност на другог, истиче др Лазаревић.

Најмлађи којима је пружана помоћ због злоупотребе алкохола имали су само 12 година, а зависност су неки развили већ са 14. Некима једно пијанство буде довољно и за наук. Нажалост, има и оних који се у Болници више пута појаве из истог разлога.

Културолошко схватање
-Код нас у друштву је узимање алкохола културолошко. Цени се и поштује када дете, посебно мушко, хоће да попије. Касније то постане услов за прихватање у групи, ако пије уклапа се у групу. Млади имају велику потребу да припадају некој групи. Нажалост, то се цени на погрешан начин. Младима треба понудити друге садржаје, да би могли да буду поштовани и прихваћени на други начин, као што су спорт, музика, нека друга уметност... истиче др Јасмина Лазаревић.


-Једном броју њих буде довољно то што су једном изгубили контролу, имали „прекид филма“, касније чули какве су им се све непријатне ствари десиле. Нажалост, буде и оних који дођу поново. Овде остану док се не детоксикују, што некада уме да траје сатима. То није хоспитализација, него праћење. Прво се збрињавају на ургентном пријему, због могућности поремећаја дисања и других компликација, а онда долазе код нас. Млађи од 16 година одлазе на педијатрију, што уме да буде незгодно јер су тамо и друга болесна деца, наводи др Лазаревић.

Проблеми настају када млади пију брзо и мешају пића. Уколико већ желе да пију и ако постоји неки савет, требали би да једу, пију полако и само једну врсту алкохола.

-Млади немају представу о томе колико алкохола могу да попију, колико алкохола има у ком пићу, а често мешају различите врсте, што врло брзо доводи до тешког пијанства. Храна успорава ресорбцију алкохола из танког црева и он спорије улази у крвоток, али сав алкохол који се унесе ће прећи у крвоток. Метаболише се у јетри која највише трпи. Међутим, алкохол делује системски и нема органа у телу који није подложан његовом утицају, наводи др Лазаревић.

Проблеми настају када млади пију брзо и мешају пића. Уколико већ желе да пију и ако постоји неки савет, требали би да једу, пију полако и само једну врсту алкохола


Пијанство може довести и до других, пропратних проблема, као што су повреде приликом пада, повреде у тучама, или при вожњи у алкохолисаном стању. Због губитка моралних граница нису ретка ни друга кривична дела.

-Алкохол утиче на моторику, процењивање, координацију, концентрацију, али и на моралне вредности. Пијана особа има утисак да све може. Седање за волан је најопасније, јер се тако угрожавају и туђи животи. Падови могу узроковати преломе, потресе мозга, а може се пасти и са велике висине, упасти у реку, што може бити кобно, каже др Јасмина Лазаревић.
М.Мијаиловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa