Инфо

12. август 2021.12. авг 2021.
Наредних дана јавни позив за грађане
КАКО ДО СУБВЕНЦИЈА ЗА ЕНЕРГЕТСКИ ЕФИКАСНИЈА ДОМАЋИНСТВА

Наредних дана јавни позив за грађане

Предвиђено је да у овом, првом кругу, буду субвенционисане само куће у селима и приградским насељима. Субвенције ће покривати до 50 одсто трошкова. Услови које грађани морају да испуне су: да је кућа бар у поступку озакоњења и да живе у тим објектима, односно да се не ради о викендици
Први субвенционисани радови на замени столарије и котлова требало би да почну до краја септембра. Град је за ову намену издвојио средства која ће бити довољна за унапређење енергетске ефикасности стотинак домаћинстава. Како се ради о пилот пројекту, ове године ће се видети добре и лоше стране предвиђеног начина рада, а план је да програм буде дугорочан, односно да се настави наредних година.
Град је за ову намени издвојио 5 милиона динара, а исто толико и Министарство рударства и енергетике. То представља половину средстава, док ће другу половину дати грађани, тако да ће се до краја године у енергетску ефикасност индивидуалних јединица становања уложити најмање 20 милиона динара.

Грађани ће моћи да промене столарију или котолове за грејање.

Предвиђено је да у овом, првом кругу, буду субвенционисане само куће у селима и приградским насељима. Субвенције ће покривати до 50 одсто трошкова, односно до 100.000 динара за замену столарије и до 85.000 динара за замену котлова.

Различити пројекти већ спроведени у Граду
Ове године у програму учествују само куће у селима и приградским насељима. Резлог је што Град одавно спроводи различите пројекте из области енергетске ефикасности, а који су везани за градско језгро. Субвенционише се прикључак на мрежу дистрибуције природног гаса, ради се термоизолација зграда са могућношћу отплате на више година, при чему се субвенционише уградња термостатских вентила, Биосол пројекат на Летњиковцу је омогућио енергетску независност више објеката у овом насељу.


Јавни позив за грађане ће бити расписан у наредних десетак дана. Пре тога ће бити направљен коначан списак фирми које ће моћи да изводе радове.

-Било је више груга мера, а Град Шабац се одлучио за замену столарије, замену котлова на фосилна горива и уградњу термосоларних колектора за санитарну воду. Ове године се, међутим, за уградњу термосоларних колекотора није пријавила ниједна фирма. За сада на листи имамо пет фирми за замену столарије и три за замену котлова, објашњава Слободан Јеротић, директор ЈКП “Топлана Шабац”, руководилац програма и члан комисије.

Услови које грађани морају да испуне су: да је кућа бар у поступку озакоњења и да живе у тим објектима, односно да се не ради о викендици (доказ ће бити рачуни за струју). Листа ће се формирати на основу броја бодова, а биће бодован, између осталог, и број чланова домаћинства.
Позиви за фирме су већ објављени и за њих су услови били да су основани пре најмање шест месеци и да нису у стечају.

-Фирме су директни корисници средстава, због тога је битно да имају склопљене уговоре са Градом. Грађани ће моћи да изаберу једну од фирми са листе, она ће им дати профактуру на основу које ће аплицирати за средства. Све пријаве ће прегледати комисија која ће их рангирати. Комисија ће и обићи грађане да утврди да ли се стварно стање поклапа са пријављеним. Након тога, они ће моћи да уплате своју половину новца и дођу код нас са рачуном, а ми ћемо фирми уплатити други део, наводи Јеротић.
Рачун подразумева и куповину столарије, односно котла и уградњу. Иако град финансира радове у износу до 100.000 код замене столарије и до 85.000 код заменене котолова, грађани неће бити лимитирани. Уколико инвестиција буде износила више грађани ће платити остатак. Конкретно: укупна цена радова је 180.000 динара – Град и власник куће плаћају по 90.000 динара; радови су 200.000 динара – Град и власник сносе трошкове по 100.000 динара; радови коштају 250.000 динара – Град плаћа 100.000, а власник 150.000 динара.



-Ради се о пилот пројекту. Новац ће Град морати да утроши до краја године и због тога нису издвојена већа средства. Видећемо шта су добре, шта лоше стране и учити и кориговати у ходу. Планирано је да пројекат буде дугорочан и да се убудуће финансира из различитих фондова Европске уније, каже Слободан Јеротић.

Грађани неће моћи да конкуришу за обе мере које се субвенционишу, него само за једну. Јеротић истиче да је циљ да кроз пројекат прође што више грађана, а да уштеде буду евидентне.
Грађани ће све потребне информације моћи да пронађу на порталу Града Шапца.

Министарство је првобитно за ову намену определило 54 милиона динара и било је предвиђено да само неколико локалних самоуправа учествује у пилот пројекту. Међутим, због великог интересовања износ је повећан на 224 милиона, а чак 67 локалних самоуправа је добило средства.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa